wtorek, 26 maja 2015

Ciabatta


(Przepis na ciabattę znalazłem w internecie. Myślałem, że zrobienie tej śródziemnomorskiej bułki jest żmudne i pracochłonne. Wcale nie, tylko trzeba zacząć dzień, a właściwie wieczór wcześniej, bo potrzebna jest "biga")
Biga

250g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki drożdży instant 
150g letniej wody


Składniki mieszam na gładkie ciasto. Przykrywam folią i odstawiam na 8-12 godzin. Ciasto w tym czasie zdąży przyrosnąć bardzo mocno i opaść z powrotem.

Składniki na ciasto:

500g mąki pszennej 
300g letniej wody 
2 łyżeczki drożdży instant 
2 łyżeczki soli 
4 łyżki oliwy

Następnego dnia mieszam drożdże z wodą, dodaję do bigi i mieszam, aż powstanie gęste ciasto. Do mieszaniny dodaję połowę mąki (250g), mieszam, przykrywam folią i odstawiam na ok. 2 h, aż co najmniej podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodaję

sól, oliwę i resztę mąki

Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiam do wyrośnięcia na około 1,5 h do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzewam do 230°C. Ciasto dzielę na ok. 3-4 porcje, formuję lekko umączonymi rękoma bulki lub bochenki i układam na blasze w dość dużych odstępach. Posypuję mąką, a blachę przykrywam folią. Odstawiam jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut. Studzę na kratce. 

Do ciasta na ciabattę można dodać pokrojone czarne oliwki (proponuję użyć już krojonych ze słoiczka - po co się męczyć?), albo pokrojone drobniutko suszone pomidory (odsączone z oleju), albo cebulę, albo rozmaryn. Bułeczka nabierze wtedy wytrawnego, fantastycznego smaku :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz