środa, 20 maja 2015

Roladka z kurczaka z pieczarkami w sosie śliwkowym.

(Od czasu do czasu lubię przygotować coś wykwintnego. Chociaż składniki są dość pospolite, całość nabiera wyrafinowanego smaku. Słodko-kwaśny sos z powideł śliwkowych, to wisienka na torcie. Przygotowanie nie jest trudne.)

Na 1 osobę przeznaczam

pół fileta z piersi kurczaka

który rozcinam na pół ostrym nożem. Kładę rękę na mięso i przecinam mniej więcej w połowie fileta, ale nie do końca. Rozkładam jak książkę i delikatnie rozklepuję tłuczkiem do mięsa.
Doprawiam

solą i pieprzem.

Odstawiam


Na patenię wlewam olej i duszę drobno pokrojone

pieczarki 
cebulkę
z odrobiną tymianku.
Doprawiam

solą i pieprzem,

Odstawiam do delikatnego przestudzenia.

Na rozklepany filet układam warstwę pieczarek i zwijam w roladkę, którą można spiąć wykałaczakami lub związać sznurkiem. Obsmażam z każdej strony na patelni do lekkiego zrumienienia. Roladki zdejmuję i pozwalam im chwilę "odpocząć". Na tę samą patelnię dodaję

2-3 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżkę masła

i mieszam, aż powstanie gęsty sos. Roladki można podać w całości lub pokroić w "lanserskie" plastry, jak w modnej restauracji. Mięso polewam sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz