czwartek, 11 czerwca 2015

"Ot"... sałatka.

(Ot... taka sobie sałatka z kaszy gryczanej, suszonych pomidorów, czarnych oliwek i świeżej bazylii. Świetna na kolację lub szybki lunch. Wegetariańska i wegańska... Pożywna i świetna w upały. I co najważniejsze: przygotowanie trwa bardzo krótko!)



Użyłem

1,5 szkl. kaszy gryczanej

którą ugotowałem, "al dente" i wystudziłem. Można użyć innej kaszy, np. pęczaku, albo soczewicy, albo brązowego ryżu. 

Pokroiłem w paseczki

2 garści suszonych pomidorów
 garść świeżych liści bazylii 

i w plasterski

garść czarnych oliwek (można kupić krojone czarne oliwki)

(proporcje można dowolnie zmieniać!)

Dosypałem garść

łuskanych pestek słonecznika (uprażonych na suchej patelni)

Wymieszałem składniki z 3-4 łyżkami oleju, którym były zalane suszone pomidory i doprawiłem

solą i dużą ilością pieprzu.

Odstawiłem na chwilę do lodówki. Ot, sałatka taka....





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz