(Danie wymyśliłem sam, bo nie miałem nic innego do roboty w poniedziałkowy wieczór:-).
Na 1 osobę przypada
cały pstrąg (tuszka)
Rybę należy posolić, głęboko ponacinać i wmasować marynatę. Marynatę robimy z
3 łyżek miodu,
1 pęczka posiekanej kolendry
1 pęczka drobno pokrojonej dymki
1 drobno posiekanej papryczki chilli
1 łyżeczki ziaren gorczycy
soku z 1 limonki.
i dokładnie mieszamy. Rybę trzeba odstawić na chwilę, żeby się "przegryzła". Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Pstrąga można podawać z sosem z gęstej,
kwaśnej śmietany
wymieszanej z
1-2 łyżkami musztardy.
Całe danie posypuję odrobiną drobno posiekanego
koperku
| Marynata do pstrąga |

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz