(Chcesz coś szybkiego i prostego na obiad? Proszę bardzo! Przepis mam od Editty. Dzięki Editta, Ivana:-)
Polędwiczkę wieprzową
kroję w cienkie plastry, układam na desce, przykrywam folią spożywczą i delikatnie rozbijam tłuczkiem na cienkie plastry. Nie doprawiam mięsa.
4 cebule
przekrajam na pół i kroję w plastry, wrzucam do rondla z odrobiną oleju i duszę do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Plastry polędwiczki obtaczam z dwóch stron w mące, na patelni rozgrzewam olej, wrzucam plastry mięsa na gorącą patelnię i obsmażam krótko z każdej strony. Jeśli mam, dorzucam
1 gałązkę swieżego rozmarynu
Mięso podlewam sporym chlustem
sosu sojowego
dorzucam uduszoną cebulę i duszę wszystko chwilę mieszając.
Polędwiczka najlepiej smakuje podana od razu z patelni. Można ją jeść z kopytkami, ryżem lub kaszą gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz