czwartek, 30 października 2014

Bitki schabowe w cebuli

(Delikatny, rozpływający się w ustach schab, duszony w cebuli. Potrawa w sam raz na chłodny, jesienny dzień)

Kawałek

schabu wieprzowego bez kości

Kroję na cienkie plasty i kilka razy uderzam pięścią, aby delikatnie spłaszczyć  męso. Niczym nie doprawiony schab obtaczam w mące pszennej i obsmażam krótko na rozgrzanym na paletni 

oleju.

Kroję w plastry 
kilka cebul

Układam na dnie garnka. Na cebuli układam podsmażone plastry schabu, na wierzchu rozkładam pozostałą cebulę i zalewam wodą (woda ma przykryć mięso).

Dorzucam

kilka listków laurowych
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego

Duszę pod przykryciem ok. 1,5 godz. Pod koniec duszenia zdejmuję pokrywkę i przyprawiam 

solą i  pieprzem.

(Można dorzucić 1 kostkę rosołową)
 
Sos właściwie robi się sam. Gdyby był jednak za rzadki, można go zagęścić mąką. Podaję z ulubioną kaszą ugotowaną na sypko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz