Bitki schabowe w cebuli
(Delikatny, rozpływający się w ustach schab, duszony w cebuli. Potrawa w sam raz na chłodny, jesienny dzień)
Kawałek
schabu wieprzowego bez kości
Kroję na cienkie plasty i kilka
razy uderzam pięścią, aby delikatnie spłaszczyć męso. Niczym nie
doprawiony schab obtaczam w mące pszennej i obsmażam krótko na
rozgrzanym na paletni
oleju.
Kroję w plastry
kilka cebul
Układam na dnie garnka. Na cebuli
układam podsmażone plastry schabu, na wierzchu rozkładam pozostałą
cebulę i zalewam wodą (woda ma przykryć mięso).
Dorzucam
kilka listków laurowych
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
Duszę pod przykryciem ok. 1,5 godz. Pod koniec duszenia zdejmuję pokrywkę i przyprawiam
solą i pieprzem.
(Można dorzucić 1 kostkę rosołową)
Sos właściwie robi się sam. Gdyby był jednak za rzadki, można go zagęścić mąką. Podaję z ulubioną kaszą ugotowaną na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz