Kurczak w złocistej przyprawie z szalotkami.
(Do tego dania można użyć różnych części kurczaka, podudzi, udek, skrzydełek.. można też tak jak ja wykorzystać podudzia trybowane z kości. Sekretem smaku tego dnia jest świeży rozmaryn, szalotki i ząbki czosnku.... Danie bardzo optymistyczne i poprawiające nastrój!)
kawałki kurczaka
nacieram ulubionymi przyprawami (albo gotową przyprawą do kurczaka "Złocistą" firmy KAMIS)
Mięso układam w naczyniu żaroodpornym i polewam
oliwą z oliwek
Pomiędy kurczaka wciskam kilka
szalotek
przekrojnych na pół oraz kilka
całych ząbków czosnku
Dorzucam
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
Odstawiam do lodówki na kilka godzin (można też na całą noc)
Potrawę przykrytą folią aluminiową piekę w piekarniku nagrzanym do temp. 190-200 stopni C, przez ok. 1,5 godzny. Po tym czasie, zdejmuję folię i piekę jeszcze 30 minut, aby skórka na kurczaku nabrała złocistego koloru. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmuję potrawy od razu, ale pozwalam "odpocząć" mięsu ok. 15-20 minut.
A z czym podać złocistego kurczaka? Koniecznie sprobujcie fasolki szparagowej z pesto z pietruszki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz