niedziela, 26 października 2014

Kurczak w złocistej przyprawie z szalotkami.

(Do tego dania można użyć różnych części kurczaka, podudzi, udek, skrzydełek.. można też tak jak ja wykorzystać podudzia trybowane z kości. Sekretem smaku tego dnia jest świeży rozmaryn, szalotki i ząbki czosnku.... Danie bardzo optymistyczne i poprawiające nastrój!)

kawałki kurczaka 

nacieram ulubionymi przyprawami (albo gotową przyprawą do kurczaka "Złocistą" firmy KAMIS)

Mięso układam w naczyniu żaroodpornym i polewam

oliwą z oliwek

Pomiędy kurczaka wciskam kilka 

szalotek
przekrojnych na pół oraz kilka 

całych ząbków czosnku

Dorzucam 


2-3 gałązki świeżego rozmarynu 

Odstawiam do lodówki na kilka godzin (można też na całą noc)

Potrawę przykrytą folią aluminiową piekę w piekarniku nagrzanym do temp. 190-200 stopni C, przez ok. 1,5 godzny. Po tym czasie, zdejmuję folię i piekę jeszcze 30 minut, aby skórka na kurczaku nabrała złocistego koloru. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmuję potrawy od razu, ale pozwalam "odpocząć" mięsu ok. 15-20 minut.

A z czym podać złocistego kurczaka? Koniecznie sprobujcie fasolki szparagowej z pesto z pietruszki!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz