Ryż "Rozmaitości"
(Czasem nie mam pomysłu na żadne danie. Czasem zostają pyszne resztki z obiadu, kolacji lub po prostu zalega mi w lodówce coś z czym niewiadomo co zrobić. Wymiatam wtedy te resztki i mam super danie: "ryż rozmaitości")
Potrzebne będą:
2 torebki ryżu (na 2-3 osoby),
które gotuję wg przepisu w osolonej wodzie (można "doprawić" wodę ulubionymi przyprawami, które wchłonie ryż). Ugotowany ryż przesypuję z torebek do miski i mieszam widelcem. Odstawiam.
W zależności od tego co mam akurat pod ręką, kroję w małą kostkę:
2 małe lub 1 dużą cebulę
resztki pieczonego kurczaka z obiadu, albo
dowolone mięso,
krewetki (jeśli mam... krótko przesmażone na patelni), albo
szynkę, albo
wędzoną pierś z kurczaka
dowolne warzywa (surowe lub gotowane, może być papryka, pieczarki, marchewka, to co macie pod ręką)
Dodaję to, co jest w lodówce.
Wszystko przesmażam na patelni i dodaję ugotowany ryż. Całość smażę jeszcze chwilę i na koniec dodaję;
1 puszkę groszku
lub
1 puszkę kukurydzy
Mieszam, doprawiam
solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i już!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz