środa, 24 września 2014

Ryż "Rozmaitości"

(Czasem nie mam pomysłu na żadne danie. Czasem zostają pyszne resztki z obiadu, kolacji lub po prostu zalega mi w lodówce coś z czym niewiadomo co zrobić. Wymiatam wtedy te resztki i mam super danie: "ryż rozmaitości")

Potrzebne będą:

2 torebki ryżu (na 2-3 osoby),

które gotuję wg przepisu w osolonej wodzie (można "doprawić" wodę ulubionymi przyprawami, które wchłonie ryż). Ugotowany ryż przesypuję z torebek do miski i mieszam widelcem. Odstawiam.

W zależności od tego co mam akurat pod ręką, kroję w małą kostkę:

2 małe lub 1 dużą cebulę
resztki pieczonego kurczaka z obiadu, albo
dowolone mięso, 
krewetki (jeśli mam... krótko przesmażone na patelni), albo
szynkę, albo
wędzoną pierś z kurczaka
dowolne warzywa (surowe lub gotowane, może być papryka, pieczarki, marchewka, to co macie pod ręką)

Dodaję to, co jest w lodówce.

Wszystko przesmażam na patelni i dodaję ugotowany ryż. Całość smażę jeszcze chwilę i na koniec dodaję;

1 puszkę groszku
lub
1 puszkę kukurydzy 

Mieszam, doprawiam 
solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i już!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz