poniedziałek, 29 września 2014

Pomodoro Fresco

(Ten makaron może z powodzeniem służyć jako danie gorące na obiad, ale po wystudzeniu makaronu i dodaniu listków rukoli mamy świetną sałatkę! Skąd to wiem? Bo kiedyś zjadłem resztki tego makaronu na zimno i był również pyszny :-))

Na 1 osobę przeznaczam

garść makaronu kokardki 

oraz dodatkową garść dla kucharza. Makaron gotuję w dobrze osolonej wodzie "al dente".

Kroję w kostkę:

2-3 dojrzałe pomidory
2 kule mozarelli

Kroję w plasterki:

garść czarnych oliwek (lub więcej wg uznania)

Składniki odsączam na sitku (żeby pozbyć się nadmiaru soku z pomidorów)

Dodaję 

2-3 ząbki czosnku 
(przeciśnięte przez praskę)

bazylię suszoną
sól, pieprz
 
Wlewam 

chlust oliwy z oliwek

i delikatnie mieszam.

Dodaję ugotowany gorący makaron, mieszam i od razu podaję.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz