Pomodoro Fresco
(Ten makaron może z powodzeniem służyć jako danie gorące na obiad, ale po wystudzeniu makaronu i dodaniu listków rukoli mamy świetną sałatkę! Skąd to wiem? Bo kiedyś zjadłem resztki tego makaronu na zimno i był również pyszny :-))
Na 1 osobę przeznaczam
garść makaronu kokardki
oraz dodatkową garść dla kucharza. Makaron gotuję w dobrze osolonej wodzie "al dente".
Kroję w kostkę:
2-3 dojrzałe pomidory
2 kule mozarelli
Kroję w plasterki:
garść czarnych oliwek (lub więcej wg uznania)
Składniki odsączam na sitku (żeby pozbyć się nadmiaru soku z pomidorów)
Dodaję
2-3 ząbki czosnku
(przeciśnięte przez praskę)
bazylię suszoną
sól, pieprz
Wlewam
chlust oliwy z oliwek
i delikatnie mieszam.
Dodaję ugotowany gorący makaron, mieszam i od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz