niedziela, 4 maja 2014

Ryba w pomidorach

(Śródziemnomorskich smaków ciąg dalszy: sos pomidorowy, bazylia, czosnek i kapary. W tak doborowym towarzystwie kolacja lub obiad napewno się uda!)

1 kg filetów z ulubionej ryby
(jeśli mrożona to rozmrażam) i posypuję
solą, pieprzem, szczyptą curry w proszku, papryką w proszku.

Układam w naczyniu żaroodpornym (może być więcej niż jedna warstwa). Na rybę wylewam

1puszke pomidorów w zalewie
(mogą być całe lub krojone)

Rozrzucam kilkanście 
kaparów
Posypuję 
3-4 ząbkami czosnku
pokrojonymi w plasterki
bazylią (suszoną lub świeżą)
Doprawiam solą i pieprzem.

Na wszystko dorzucam pokruszoną w ręku
gorgonzollę.

Zapiekam 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. 
Sos powinien się zredukować a gorgonzolla rozpuści się w sosie pomidorowym tworząc białe "kleksy" i dodając potrawie ostrego smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz