Ryba w pomidorach
(Śródziemnomorskich smaków ciąg dalszy: sos pomidorowy, bazylia, czosnek i kapary. W tak doborowym towarzystwie kolacja lub obiad napewno się uda!)
1 kg filetów z ulubionej ryby
(jeśli mrożona to rozmrażam) i posypuję
solą, pieprzem, szczyptą curry w proszku, papryką w proszku.
Układam w naczyniu żaroodpornym (może być więcej niż jedna warstwa). Na rybę wylewam
1puszke pomidorów w zalewie
(mogą być całe lub krojone)
Rozrzucam kilkanście
kaparów
Posypuję
3-4 ząbkami czosnku
pokrojonymi w plasterki
bazylią (suszoną lub świeżą)
Doprawiam solą i pieprzem.
Na wszystko dorzucam pokruszoną w ręku
gorgonzollę.
Zapiekam 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Sos powinien się zredukować a gorgonzolla rozpuści się w sosie pomidorowym tworząc białe "kleksy" i dodając potrawie ostrego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz