niedziela, 4 maja 2014

Zawijańce z ciasta francuskiego i boczku

(Alternatywa dla nudych kanapek lub pieczywa do sałatki. Oryginalna przekąska z ulubionym sosem lub dodatek do zupy lub sałat)

1 opakowanie ciasta francuskiego
Kroje wzdłuż krótszego brzegu na baski ok 2cm, a tak naprawdę chodzi o szerokość 

boczku w cienkich wąskich plastach.

Plaster boczku kładę na pasku ciasta francuskiego i zawijam w ciasną "spiralkę". Powstaje "paluszek" z ciasta francuskiego z pysznym środkiem. Każdy paluszek smaruję
roztrzepanym żótkiem, 

układam na papierze do pieczenia i wkładam na 10-15 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Sprawdzam wcześniej czy ciasto nabrało złocistego koloru (bo czasem 15 minut to zbyt dużo, a nie chcemy, żeby paluszki były spalone).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz