Zawijańce z ciasta francuskiego i boczku
(Alternatywa dla nudych kanapek lub pieczywa do sałatki. Oryginalna przekąska z ulubionym sosem lub dodatek do zupy lub sałat)
1 opakowanie ciasta francuskiego
Kroje wzdłuż krótszego brzegu na baski ok 2cm, a tak naprawdę chodzi o szerokość
boczku w cienkich wąskich plastach.
Plaster boczku kładę na pasku ciasta francuskiego i zawijam w ciasną "spiralkę". Powstaje "paluszek" z ciasta francuskiego z pysznym środkiem. Każdy paluszek smaruję
roztrzepanym żótkiem,
układam na papierze do pieczenia i wkładam na 10-15 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Sprawdzam wcześniej czy ciasto nabrało złocistego koloru (bo czasem 15 minut to zbyt dużo, a nie chcemy, żeby paluszki były spalone).

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz