Kurczak w pomidorach.
(Sródziemnomorskie smaki, sos pomidorowy, bazylia i dużo czosnku, a przy tym proste i szybkie)
Do tego dania używam różnych części kurczaka:
piersi z kurczaka
pokrojonych w szersze paski
udek trybowanych z kości (polecam te z Lidla),
podudzi,
"pałeczek" z kurczaka
które można obsmażyć w całości
Mięso przyprawiam
solą, pieprzem,
słodką papryką w proszku,
bazylią suszoną lub ziołami prowansalskimi.
Mięso marynuję przez chwilę. Po czym obsmażam z każdej strony oleju na złoty kolor i odstawiam.
W oddzielnym garnku przygotowuję sos. Obsmażam na oliwie
2 cebule
pokrojone w małą kostkę.
Dolewam
2 puszki pomidorów w zalewie
Dużo
czosnku
pokrojonego w plasterki
Dużo
bazylii
(swieżej lub suszonej)
pieprz, sól,
trochę cukru
Sporo
słodkiej papryki w proszku
Sos gotuję na małym ogniu, aż porząnie odparuje . Do sosu wrzucam kurczaka i gotuję jeszcze chwilę. Chodzi o to, żeby sos "oblepił" kurczaka. Mięso nie powino "pływać" w sosie więc warto poświęcić trochę czasu, aby był on naprawdę gęsty.
Całą potrawę można posypać świeżą bazylią.
A z czym podać? Może z grubym makaronem? Świderki lub penne?

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz