poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Kurczak w pomidorach.

(Sródziemnomorskie smaki, sos pomidorowy, bazylia i dużo czosnku, a przy tym proste i szybkie)

Do tego dania używam różnych części kurczaka:
piersi z kurczaka
pokrojonych w szersze paski
udek trybowanych z kości (polecam te z Lidla),
podudzi,
"pałeczek" z kurczaka
które można obsmażyć w całości

Mięso przyprawiam
solą, pieprzem, 
słodką papryką w proszku
bazylią suszoną lub ziołami prowansalskimi.

Mięso marynuję przez chwilę. Po czym obsmażam z każdej strony  oleju na złoty kolor i odstawiam.

W oddzielnym garnku przygotowuję sos. Obsmażam na oliwie
2 cebule 
pokrojone w małą kostkę. 
Dolewam
2 puszki pomidorów w zalewie

Dużo 
czosnku 
pokrojonego w plasterki

Dużo
bazylii
(swieżej lub suszonej)

pieprz, sól, 
trochę cukru

Sporo 
słodkiej papryki w proszku

Sos gotuję na  małym ogniu, aż porząnie odparuje . Do sosu wrzucam kurczaka i gotuję jeszcze chwilę. Chodzi o to, żeby sos "oblepił" kurczaka. Mięso nie powino "pływać" w sosie więc warto poświęcić trochę czasu, aby był on naprawdę gęsty.
Całą potrawę można posypać świeżą bazylią.
A z czym podać? Może z grubym makaronem? Świderki lub penne?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz