poniedziałek, 19 maja 2014

Ryba w białym sosie

(W zasadzie to danie robi się samo. Jest delikatne w smaku i idealne na kolację we dwoje! Biel tego dania urzeka. Spróbuj!)

1 kg filetu z dowolnej ryby
skrapiam
sokiem z cytryny,
kroję na duże kawałki. Doprawiam do smaku
solą, pieprzem 
i posypuję odrobiną
curry

2-3 cebule
kroję w kostkę i szklę na maśle w większym garnku

2 średnie selery
obieram, scieram na tarce o dużych oczkach, skrapiam sokiem z cytryny i dodaję do cebuli. Duszę, aż seler lekko zmięknie. Naczynie żarodoporne smaruję masłem, układam rybę, na rybę wykładam uduszone warzywa. Na warzywa wylewam
1 duży kubek śmietany 18%

doprawionej
gałką muszkatołową

Zapiekam ok.. 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 -200 stopni. Po upieczeniu posypuję posiekaną
natką pietruszki

Podaję z "białymi" warzywami: gotowanym kalafiorem lub żółtą fasolką szparagową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz