Kurczak Curry
(Może to nie oryginalne
curry, ale zrobisz je szybko, a orientalne smaki będą przyjemnie drażniły
podniebienie.)
1 kg piersi z kurczaka lub
udek bez kości (polecam z LIDLa) myję i w paski.
4 cebule
Kroję na plastry i smażę na
patelni, aż będą szkliste.
2-3 ząbki czosnku
kroję w plasterki
1 papryczkę chilli
Kroję razem z pestkami w
plasterki
1 duży jogurt
Mieszam z
1 całą torebką curry w
proszku
i zalewam marynatą kurczaka. Odstawiam na 1 godzinę.
Do sporego garnka przekładam
warzywa i kurczaka z całą marynatą. Duszę ok. 15 minut pod przykryciem na małym
ogniu.
Doprawiam
solą, pieprzem, słodką
papryką w proszku
Po 15 minutach dolewam:
1 puszkę mleka kokosowego
sok z 1 limonki, oraz wrzucam
skórkę po wyciśniętej limonce
I duszę jeszcze przez 10
minut. Gotowe danie posypuję
garścią świeżej kolendry
posiekanej razem z łodyżkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz