środa, 9 kwietnia 2014



Kurczak Curry


(Może to nie oryginalne curry, ale zrobisz je szybko, a orientalne smaki będą przyjemnie drażniły podniebienie.)

1 kg piersi z kurczaka lub udek bez kości (polecam z LIDLa) myję i w paski.

4 cebule
Kroję na plastry i smażę na patelni, aż będą szkliste.

2-3 ząbki czosnku
kroję w plasterki
1 papryczkę chilli
Kroję razem z pestkami w plasterki 
1 duży jogurt

Mieszam z
1 całą torebką curry w proszku

i zalewam marynatą kurczaka. Odstawiam na 1 godzinę.
Do sporego garnka przekładam warzywa i kurczaka z całą marynatą. Duszę ok. 15 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Doprawiam
solą, pieprzem, słodką papryką w proszku

Po 15 minutach dolewam:
1 puszkę mleka kokosowego
sok z 1 limonki, oraz wrzucam skórkę po wyciśniętej limonce

I duszę jeszcze przez 10 minut. Gotowe danie posypuję
garścią świeżej kolendry posiekanej razem z łodyżkami.
Najlepiej podać z ryżem jaśminowym (przepis gotowania na opakowaniu).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz