Oliwki w czosnku
(Przekąska do filmu, zamiast
chipsów, czekadełko, jeszcze jedna miseczka na stole, właściwe zakreślić,
zrobić i zaserwować!)
Różne oliwki,
ale raczej bez pestek.
Mogą być zielone, czarne,
nadziewane migdałami, czosnkiem (te większe), fajnie jak w jednej miseczce są
różne rodzaje.
I tak najważniejszy jest
sos:
oliwa z oliwek
kilka ząbków czosnku
przeciśniętych przez praskę
Ulubione zioła (suszone lub świeże,
drobno posiekane), jedne z poniższych:
bazylia
tymianek
oregano
zioła prowansalskie (tu
suszone)
Mieszam widelcem w misce oliwę
z czosnkiem i ziołami. Sos powinien być dość gęsty, żeby „oblepił” oliwki.
Dorzucam oliwki i mieszam łyżką, aby połączyć sos z oliwkami. Odstawiam do „przegryzienia”,
ale nie wstawiam do lodówki! Gotowe od razu, ale jak postoi godzinę lub dwie,
nabierze „mocy”!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz