wtorek, 8 kwietnia 2014



Oliwki w czosnku

(Przekąska do filmu, zamiast chipsów, czekadełko, jeszcze jedna miseczka na stole, właściwe zakreślić, zrobić i zaserwować!)


Różne oliwki,
ale raczej bez pestek.
Mogą być zielone, czarne, nadziewane migdałami, czosnkiem (te większe), fajnie jak w jednej miseczce są różne rodzaje.

I tak najważniejszy jest sos:
oliwa z oliwek
kilka ząbków czosnku
przeciśniętych przez praskę

Ulubione zioła (suszone lub świeże, drobno posiekane), jedne z poniższych:

bazylia

tymianek

oregano

zioła prowansalskie (tu suszone)

Mieszam widelcem w misce oliwę z czosnkiem i ziołami. Sos powinien być dość gęsty, żeby „oblepił” oliwki. Dorzucam oliwki i mieszam łyżką, aby połączyć sos z oliwkami. Odstawiam do „przegryzienia”, ale nie wstawiam do lodówki! Gotowe od razu, ale jak postoi godzinę lub dwie, nabierze „mocy”!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz