Polędwiczka wieprzowa w sosie
grzybowym
(Przepis mam od Ewy. Dzięki Ewa! Składniki na 2 duże porcje lub 3 małe):
300g polędwiczki wieprzowej
1 cebula
5-6 średnich pieczarek
kubeczek śmietany 18%
sól, pieprz
2 łyżki oleju + olej do smażenia
tymianek, papryka słodka
Polędwiczkę kroję w plastry, lekko rozbijam, mieszam z 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną papryki słodkiej. Odstawiam na pół godziny. W tym czasie kroję cebulę w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażam lekko cebulę na niewielkiej ilości oleju, następnie grzyby, doprawiam sola i pieprzem i duszę jeszcze chwilę. Gdy grzyby dojdą, zalewam śmietaną, dokładnie mieszam i duszę jeszcze chwilę, aż śmietana się zagotuje. Zestawiam z ognia.
Na inną patelnię wrzucam polędwiczki i podsmażam do miękkości. Gdy już będą gotowe mieszam je z sosem grzybowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz