wtorek, 8 kwietnia 2014



Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

(Przepis mam od Ewy. Dzięki Ewa! Składniki na 2 duże porcje lub 3 małe):

300g polędwiczki wieprzowej

1 cebula

5-6 średnich pieczarek

kubeczek śmietany 18%

sól, pieprz

2 łyżki oleju + olej do smażenia

tymianek, papryka słodka

 Polędwiczkę kroję w plastry, lekko rozbijam, mieszam z 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną papryki słodkiej. Odstawiam na pół godziny. W tym czasie kroję cebulę w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażam lekko cebulę na niewielkiej ilości oleju, następnie grzyby, doprawiam sola i pieprzem i duszę jeszcze chwilę. Gdy grzyby dojdą, zalewam śmietaną, dokładnie mieszam i duszę jeszcze chwilę, aż śmietana się zagotuje. Zestawiam z ognia.

Na inną patelnię wrzucam polędwiczki i podsmażam do miękkości. Gdy już będą gotowe mieszam je z sosem grzybowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz