wtorek, 8 kwietnia 2014



Bryzol z pieczarkami

(Jak można zaskoczyć biesiadników i jednocześnie nie spędzić pół dnia w kuchni? Przyrządzając bryzol w czasie krótszym niż zrobisz do tego dania surówkę)
 
2 kotlety ze schabu na osobę
to nie muszą być grube plastry, ale muszą być bardzo cienko rozbite.
Doprawiam 

solą i pieprzem z dwóch stron

0,5 kg pieczarek pokrojonych w plasterki 

smażę na

maśle 

na patelni lub w rondlu i doprawiam solą i pieprzem.
Posypuję suszonym

tymiankiem 

Rozgrzewam dużą patelnię. Wlewam olej. Każdy bryzol obtaczam w 

mące pszennej,

strzepuję nadmiar mąki i wrzucam na gorącą patelnię.
Obsmażam bardzo krótko (może 30 sekund?) z każdej strony.
Na jeden kawałek mięsa nakładam 

żółty ser starty na tarce o dużych oczkach 
(cały bryzol musi być pokryty serem).

Na żółty ser kładę warstwę gorących pieczarek, na pieczarkach znów układam ser żółty, a na wierzch kładę drugi (gorący) bryzol.
Mięso przekładam na talerz, na CAŁY bryzol nakładam sporą ilość uduszonych pieczarek .
Pod wpływem ciepła, ser żółty lekko się stopi i sklei dwa kawałki schabu.
W wersji mniej kalorycznej można zrezygnować z sera. Można też zrobić bryzol pojedynczy z warstwą duszonych pieczarek na wierzchu.
I już.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz