środa, 9 kwietnia 2014



Sałatka z ogórka i paluszków krabowych

(Jest niezwykle „lekka”, a połączenie surowego ogórka i paluszków „krabowych” pozostawia miłe wspomnienia na języku. Zamiast paluszków krabowych, może być łosoś wędzony pokrojony w kostkę - na wypasie! Spróbujcie poeksperymentować z jakimś ulubionym dodatkiem! )

Obieram ze skórki
2-3 surowe ogórki
i kroję w drobną kostkę.
Ogórki puszczają wodę więc po pokrojeniu odsączam na sitku tak długo, jak przygotowuję resztę składników.

1-2 opakowania mrożonych paluszków „krabowych”
Również kroję w drobną kostkę i wrzucam do miski

1 puszkę groszku konserwowego
dobrze odsączam z zalewy i dodaję do miski

Siekam drobno
1 pęczek koperku.

W wersji dla głodomorów, gotuję
makaron chiński ryżowy
(na oko pół opakowania, na którym jest przepis jak go przyrządzić, zazwyczaj zalewa się go na kilka minut wrzątkiem, a potem odcedza z wody), studzę go, kroję na mniejsze paski i dorzucam do miski.

W misce mieszam składniki (razem z odsączonym ogórkiem) z
2-3 łyżkami majonezu

Doprawiam:
solą

pieprzem (dużo!)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz