wtorek, 8 kwietnia 2014



Krem z Marchwi


(Zupę jadłem u Oli. Dzięki Ola za przepis. Trochę egzotyki na co dzień, polska marchew i orientalne smaki. Pyszny rozgrzewający krem. Bardzo sysący)


1 kg marchwi
Obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach
1-2 cebule
kroję drobno.
Dodaję oliwę z oliwek i duszę marchew z cebulą do miękkości.
Dolewam
2-3 szklanki wody

Dodaję przyprawy:
1-2 kostki warzywne

2 łyżki startego imbiru

1 łyżeczkę curry

1 łyżeczkę suszonego tymianku

pieprz, sól do smaku

sok z 1 limonki oraz to co z niej pozostało wrzucam do garnka

Gotuję około 20 minut.Po 20 minutach gotowania, wyrzucam skórkę z limonki zmiksuję na krem, dodaję puszkę
mleka kokosowego i mieszam dla dokładnego wymieszania składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz