wtorek, 8 kwietnia 2014



Pasta jajeczna

(Po co robić nudne kanapki, gdy przedstawiam tyle prostych i smacznych past do pieczywa? A może na przystawkę dla gości?)

4 jajka
gotuję na twardo i zostawiam do ostygnięcia.

6 plasterków boczku wędzonego
Pokrojonych drobno, smażę na chrupko na patelni i przekładam na ręcznik papierowy. 

Zamiast boczku, albo oprócz niego można dodać
1 białą część pora,
drobniutko posiekanego i zeszklonego na patelni na maśle

Można też dodać  
swieże pieczarki  
starte na tarce o grubych oczkach.

1 łodygę selera naciowego
myję, osuszam i drobniutko siekam.

Jajka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję posiekany seler naciowy i pokrojony w drobną kostkę boczek i/lub ostudzanego pora. Doprawiam solą i pieprzem (ostrożnie z solą, bo boczek jest dość słony).

Dodaję
2 łyżeczki musztardy,

1-2 łyżki majonezu

i dokładnie mieszam.

Polecam dodanie

1 ząbka czosnku

Przeciśniętego przez praske. Świetny dodatek!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz