środa, 9 kwietnia 2014



Makaron z łososiem


(Prościej się nie da! Jeśli użyjesz łososia wędzonego, to przygotujesz to danie w ciagu 10 minut – czyli w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu)

Dowolny makaron (rurki, kokardki, świderki, ok. 2 garści na osobę)
1 opakowanie łososia wędzonego

albo:
surowy filet z łososia (20-25 dkg),
lub 2 dzwonka,
Nacieram,
solą i pieprzem albo przyprawą do ryb
Obsmażam na patelni. Zdejmuję z patelni, zdejmuję skórę i dzielę widelcem na kawałki. Odstawiam.

Gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu w mocno osolonej wodzie. Odcedzam.

Na tej samej patelni, na której smażył się surowy łosoś (albo na czystej patelni, jeśli używasz łososia wędzonego) rozgrzewam
oliwę (sporo tej oliwy, bo z niej zrobi się sos)
Dodaję
 2-3 ząbki czosnku
przeciśnięte przez praskę
Chwilę obsmażam (ale krótko, bo czosnek się przypala i jest gorzki). Dorzucam łososia, chwile smażę.
Dorzucam ugotowany makaron. Mieszam wszystko, posypuję ulubionymi ziołami i… już!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz