Krem z pieczonych pomidorów
(Jeśli ktoś zna prostszy sposób na aromatyczny, rozgrzewający krem z pieczonych pomidorów.... to niech go zachowa dla siebie! Ja będę korzystał z tego sprawdzonego przepisu. Polecam!)
2 kg dużych dojrzałych pomidorów
przekrojonych na
połówki
1 główka czosnku
przekrojona w poprzek na pół
2 duże czerwone cebule,
obrane i przekrojone na ćwiartki
kilka gałązek tymianku
1 łyżka złocistego cukru trzcinowego
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
kilka gałązek tymianku
1 łyżka złocistego cukru trzcinowego
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Wszystkie warzywa wkładam do brytfanki polewam obficie oliwą, posypuję cukrem, doprawiam i
wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.
Po tym czasie wyjmuję pomidory z piekarnika,wyciskam
czosnek z łupinek, wyrzucam je, a pozostałe warzywa z czosnkiem miksuję w
blenderze. Jeśli zupa jest za gęsta możesz ją rozcieńczyć bulionem albo
śmietaną (taką do zupy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz