środa, 9 kwietnia 2014



Krem z pieczonych pomidorów 

(Jeśli ktoś zna prostszy sposób na aromatyczny, rozgrzewający krem z pieczonych pomidorów.... to niech go zachowa dla siebie! Ja będę korzystał z tego sprawdzonego przepisu. Polecam!)


2 kg dużych dojrzałych pomidorów  
przekrojonych na połówki
 
1 główka czosnku  
przekrojona w poprzek na pół
 
2 duże czerwone cebule, 
obrane i przekrojone na ćwiartki
kilka gałązek tymianku
1 łyżka złocistego cukru trzcinowego
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Wszystkie warzywa wkładam do brytfanki polewam obficie oliwą, posypuję cukrem, doprawiam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.
Po tym czasie wyjmuję pomidory z piekarnika,wyciskam czosnek z łupinek, wyrzucam je, a pozostałe warzywa z czosnkiem miksuję w blenderze. Jeśli zupa jest za gęsta możesz ją rozcieńczyć bulionem albo śmietaną (taką do zupy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz