środa, 9 kwietnia 2014



Kurczak słodko-kwaśny

(Wariacja na temat gulaszu z kurczaka. Kwaśny. Słodki. Pełno warzyw. Szybkie danie w sam raz na kolację lub obiad)


po pół fileta z piesi kurczaka na osobę pokrojonego w średnią kostkę
1 papryka, żółta, czerwona, zielona - pokrojona w średnią kostkę
1 cukinia - pokrojona w grube pół-plasterki
2 cebule - pokrojone w średnią kostkę.
1 puszka ananasa (ananas pokroić w średnią kostkę)
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, bazylia suszona.


Kurczaka doprawiam solą, pieprzem i papryką suszoną. Odstawiam.
W tym czasie można pokroić resztę warzyw.
Na patelni obsmażam kurczaka pokrojonego w kostkę, zdejmuję z patelni, odkładam.
Na tej samej patelni obsmażam cukinię, zdejmuję z patelni, odkładam.
Na tej samej patelni obsmażam po kolei cebulę i papryki i wrzucam wszystko do garnka.

Dolewam puszkę pomidorów, wlewam wodę do polowy puszki i mieszam.
Dodaję sporo suszonej bazylii.
Dusić a małym ogniu ok. 15 minut lub sprawdzać paprykę czy jest już podduszona (ja wolę jak jest lekko twardawa, nie lubię całkiem miękkiej).
Dodać kurczaka, dusić jeszcze ok. 10 minut.
Dodać cukinię, dusić jeszcze ok. 5 minut.
Na samym końcu dodać ananasa.
Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz