Kurczak słodko-kwaśny
(Wariacja na temat
gulaszu z kurczaka. Kwaśny. Słodki. Pełno warzyw. Szybkie danie w sam raz na
kolację lub obiad)
po pół fileta z piesi kurczaka na osobę pokrojonego
w średnią kostkę
1 papryka, żółta, czerwona, zielona - pokrojona w średnią kostkę
1 papryka, żółta, czerwona, zielona - pokrojona w średnią kostkę
1 cukinia - pokrojona w grube pół-plasterki
2 cebule - pokrojone w średnią kostkę.
1 puszka ananasa (ananas pokroić w średnią kostkę)
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
sól, pieprz, słodka papryka w proszku,
bazylia suszona.
Kurczaka doprawiam
solą, pieprzem i papryką suszoną. Odstawiam.
W tym czasie można
pokroić resztę warzyw.
Na patelni obsmażam kurczaka
pokrojonego w kostkę, zdejmuję z patelni, odkładam.
Na tej samej patelni obsmażam
cukinię, zdejmuję z patelni, odkładam.
Na tej samej patelni obsmażam
po kolei cebulę i papryki i wrzucam wszystko do garnka.
Dolewam puszkę
pomidorów, wlewam wodę do polowy puszki i mieszam.
Dodaję sporo suszonej
bazylii.
Dusić a małym ogniu ok.
15 minut lub sprawdzać paprykę czy jest już podduszona (ja wolę jak jest lekko
twardawa, nie lubię całkiem miękkiej).
Dodać kurczaka, dusić
jeszcze ok. 10 minut.
Dodać cukinię, dusić
jeszcze ok. 5 minut.
Na samym końcu dodać
ananasa.
Doprawić solą,
pieprzem i papryką w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz