Konfitura z cebuli
1 kg czerwonej cebuli
kroję wiórki.
Smażę na
oliwie
powoli, aż się
zeszkli, zwiększam ogień, by cebula się zrumieniła. W trakcie smażenia dodaję
3 ząbki posiekanego czosnku,
roztarty w palcach tymianek,
sól, pieprz.
Kiedy cebula
jest miękka dodaję
3 łyżki miodu,
mieszam i po chwili wlewam
6 łyżek
balsamico.
Można też wlać
1 kieliszek czerwonego wina
Chwilę gotuję
aż odparuje i osiągnie lepką
konsystencję. Uzupełniam przyprawy.
Przekładam do wyparzonych słoiczków i przechowuję w lodówce
Podaję do mięs,
szczególnie pasztetów.
Rada:
Cebula smażona na oliwie szybciej zmięknie, kiedy ją posolimy.
Rada:
Cebula smażona na oliwie szybciej zmięknie, kiedy ją posolimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz