czwartek, 10 kwietnia 2014



Konfitura z cebuli

1 kg czerwonej cebuli
kroję wiórki.

Smażę na
oliwie

powoli, aż się zeszkli, zwiększam ogień, by cebula się zrumieniła. W trakcie smażenia dodaję
3 ząbki posiekanego czosnku,
roztarty w palcach tymianek,
sól, pieprz.

Kiedy cebula jest miękka dodaję
3 łyżki miodu,
 mieszam i po chwili wlewam

 6 łyżek balsamico.

Można też wlać
1 kieliszek czerwonego wina

Chwilę gotuję aż odparuje i osiągnie lepką konsystencję. Uzupełniam  przyprawy.
Przekładam do wyparzonych słoiczków i przechowuję w lodówce
Podaję do mięs, szczególnie pasztetów.

Rada:
Cebula smażona na oliwie szybciej zmięknie, kiedy ją posolimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz