Saltimbocca z
kurczaka
(W
oryginale, to danie kuchni włoskiej przygotowuje się z cielęciny, ale doskonale
smakuje również w tańszej wersji, z piersi kurczaka. Gdybyś miał problem z
cięciem pod skosem mięsa, rozbij je tłuczkiem i przekrój na 2-3 mniejsze kawałki.)
4 filety z
kurczaka
kroję
pod skosem na 3 cienkie plastry, doprawiam
solą i pieprzem
(tylko z jednej strony).
Na
każdym kawałku piersi układam po 1
listku szałwii,
przykrywam połową plastra
szynki
długodojrzewającej (kup już w plastrach, muszą być cienkie, do wyboru do
koloru: prosciutto, soreno, szwardzwaldzka), spinam całość wykałaczką. Lekko oprószam
mąką.
Na rozgrzany
na patelni olej kładę kurczaka, szynką do dołu. Doprawiam mięso solą i pieprzem
(z drugiej strony). Smażę dość krótko. Przewracam na drugą stronę. Zdejmuję z
patelni, odstawiam wszystko na chwilę na bok i tak samo obsmażam pozostałe
kawałki kurczaka .
1 cebulę
pokrojoną w
cienkie plasterki oraz
3 ząbki czosnku
Też pokrojone
w cienkie plasterki. Całość przesmażam na patelni. Dodaję dwa porządne
chlusty
białego wina
i dorzucam kurczaka.
Całość „duszę” przez chwilę. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz