czwartek, 27 marca 2014



Saltimbocca z kurczaka


(W oryginale, to danie kuchni włoskiej przygotowuje się z cielęciny, ale doskonale smakuje również w tańszej wersji, z piersi kurczaka. Gdybyś miał problem z cięciem pod skosem mięsa, rozbij je tłuczkiem i przekrój na 2-3 mniejsze kawałki.)

4 filety z kurczaka

kroję pod skosem na 3 cienkie plastry, doprawiam

solą i pieprzem (tylko z jednej strony).

Na każdym kawałku piersi układam  po 1 listku szałwii, przykrywam połową plastra

szynki długodojrzewającej (kup już w plastrach, muszą być cienkie, do wyboru do koloru: prosciutto, soreno, szwardzwaldzka), spinam  całość wykałaczką. Lekko oprószam 
mąką.

Na rozgrzany na patelni olej kładę kurczaka, szynką do dołu. Doprawiam mięso solą i pieprzem (z drugiej strony). Smażę dość krótko. Przewracam na drugą stronę. Zdejmuję z patelni, odstawiam wszystko na chwilę na bok i tak samo obsmażam pozostałe kawałki kurczaka .

1 cebulę

pokrojoną w cienkie plasterki oraz

3 ząbki czosnku

Też pokrojone w cienkie plasterki. Całość przesmażam na patelni. Dodaję dwa porządne chlusty  
 białego wina 
i dorzucam kurczaka. Całość „duszę” przez chwilę. Gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz