czwartek, 27 marca 2014



Zupa z porów

(Krem zrobisz bardzo szybko, ten przepis jest bardzo prosty. Pyszna, sysąca, na zimowy wieczór przy świecach i ukochaną.)
 
 Roztapiam
3 łyżki masła

w garnku i dodaję posiekane:
1 cebulę, 3 białe części pora, i 1 ząbek czosnku.

Przykrywam garnek i smażę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż warzywa zmiękną.
Ścieram
1 ziemniaka
 na grubej tarce i dodaję do warzyw.

Zmniejszam ogień, przykrywam garnek i gotuję wolno przez 20 minut.
Zdejmuję zupę z ognia, czekam chwilę i miksuję ją blenderem.
Doprowadzam całość jeszcze raz do wrzenia i dodaję:
śmietanę (duży kubek może być 18% lub 22%)
sól i pieprz do smaku.

Siekam drobno
szczypiorek
i posypuję zupę nalaną do miseczki.
Krem można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez niczego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz