Zupa z porów
(Krem zrobisz bardzo szybko, ten przepis jest bardzo prosty. Pyszna, sysąca, na zimowy wieczór przy świecach i ukochaną.)
Roztapiam
3 łyżki masła
w garnku i dodaję posiekane:
1 cebulę, 3 białe części pora, i 1 ząbek czosnku.
Przykrywam garnek i smażę na wolnym ogniu, mieszając od
czasu do czasu aż warzywa zmiękną.
Ścieram
1 ziemniaka
na grubej tarce i dodaję do warzyw.
Zmniejszam ogień, przykrywam garnek i gotuję wolno przez
20 minut.
Zdejmuję zupę z ognia, czekam chwilę i miksuję ją
blenderem.
Doprowadzam całość jeszcze raz do wrzenia i dodaję:
śmietanę (duży kubek może być 18% lub 22%)
sól i pieprz do smaku.
Siekam drobno
szczypiorek
i posypuję zupę nalaną do miseczki.
Krem można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub
bez niczego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz