Kurczak w porach
(Kurczak jest prosty w przygotowaniu, bo nie wymaga długiego smażenia lub pieczenia. Nawet przygotowany w jakiejś potrawce wymaga dosłownie 10-15 minut na "dojście")
1 duży por
masło (nie podaję ile, trzeba do uduszenia porów i usmażenia kurczaka)
1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
4 filety z piersi kurczaka
mąka
1/2 szklanki śmietany (może być 22%)
cytryna do skropienia
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
masło (nie podaję ile, trzeba do uduszenia porów i usmażenia kurczaka)
1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
4 filety z piersi kurczaka
mąka
1/2 szklanki śmietany (może być 22%)
cytryna do skropienia
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Odcinam
zielone części pora, zostawiając białą i jasno zieloną część. Kroję wzdłuż na 4
części i dokładnie opłukuję. Następnie kroję w poprzek na pół centymetrowe
kawałki.
Roztapiam
masło na większej patelni lub w garnku, dodaję pory, solę, dodaję połowę tymianku
i smażę na umiarkowanym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając (nie
rumieniąc). Przykrywam i do czasu aż pory całkowicie zmiękną (będą szkliste),
od czasu do czasu mieszając.
Przygotowuję
kurczaka: myję dokładnie mięso, trochę rozbijam
tłuczkiem. Doprawiam solą i pieprzem, posypuję połową tymianku
i obtaczam w mące. Roztapiam masło na drugiej patelni i wkładam filety, obsmażam
z każdej strony po około minucie.
Do
miękkich porów wlewam śmietankę i doprowadzam do wrzenia na małym ogniu.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz