poniedziałek, 24 marca 2014



Sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami

(Każda kobieta chce się zdrowo odżywiać. Ta sałatka nie tylko dobrze wygląda, świetnie smakuje, ale ma pełno witamin! Nie napracujesz się przy niej, a kolacja napewno będzie udana! Na drugi dzień zapakuj sałatkę do pojemniczka, niech ukochana weźmie lunch do pracy. Pomyśl, co powiedzą jej koleżanki, gdy usłyszą: "Mój facet zrobił mi zdrową i pyszną sałatkę.")

Sałatki wychodzi dużo. Na drugi dzień też dobra.

W tej sałatce królują brokuły, lekko podgotowane, żeby „chrupały” pod zębem, poza sezonem biorę
 2 paczki mrożonych brokułów,
albo 2-3 świeże  (dzielę na kawałki, takie na  kęs)
jeśli są ładne i niebyt drogie
Brokuły  obgotowuję krótko w osolonej wodzie, sprawdzam co chwilę, żeby ich nie rozgotować, nie lubię miękkich. Zostawiam do wystudzenia.

W tym czasie kroje w cienkie paski
cały słoiczek pomidorów suszonych w oleju
(pomidory lekko osączam z oleju, ale nie przejmuję się tym zbytnio, oleju nie wylewam!)

Boczek w plastrach lub kawałku (nie podam ile, ja lubię dużo i nie żałuję sobie)
chodzi o zachowanie proporcji w sałatce, kroję w wąskie paski i obsmażam na suchej patelni, zostawiam do wystudzenia.

ser pleśniowy (może być rokpol, lazur, gorgonzola – nie musi być ten najdroższy, ważne żeby był ostry w smaku), biorę 1 opakowanie, palcami niedbale dzielę na kawałki

Garść płatków migdałów
wrzucam na suchą patelnię i podsmażam, ale często mieszam żeby nie spalić. Zostawiam do studzenia.

Układam brokuły, rozrzucam pomidory, ser i boczek, lekko mieszkam składniki (palcami). Doprawiam solą. Na wierzchu posypuję płatkami migdałów i polewam sosem.

A sos robię z:
oleju z pomidorów suszonych (około pół słoiczka, w którym były pomidory)
3-4 łyżek musztardy (użyj ulubionej)
2-3 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę lub drobno posiekanych)
szczypty czegoś słodkiego: cukru, miodu, łyżki gęstego soku malinowego
Sos mieszam w słoiku (może być ten sam po pomidorach suszonych) i energicznie potrząsam, aż składniki się połączą. Gdyby okazał się za gęsty, dodaj sok z połowy cytryny, albo chlust octu balsamicznego.

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz