poniedziałek, 24 marca 2014



Canneloni brokułowo-szpinakowe z fetą


paczka cannelloni (250 g)
duża główka brokułów
3 spore garście szpinaku
20 dag fety
1 por
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
świeżo zmielony czarny pieprz, sól
cukier
2 łyżki oliwy
sos:
1/2 kostki masła
2 czubate łyżki mąki
2 szklanki zimnego mleka
2 żółtka
1/2 szklanki śmietany
biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Brokuły myję, dzielę na małe różyczki. Gotuję 5 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru, po czym odcedzam i siekam. Szpinak płuczę. Obrane ząbki czosnku siekam, pora kroję w półplasterki, a fetę w drobną kostkę. Na patelni rogrzewam oliwę i smażę pora z czosnkiem (ale nie do zrumienienia), a gdy zmiękną dodaję liście szpinaku i dosłownie chwilkę smażę mieszając. Patelnię zestawiam z ognia, dodaję brokuły i fetę, mieszam. I mam farsz do cannelloni. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Sos: na patelni rozpuszczam masło i dodaję mąkę - dokładnie mieszam, tak by nie było żadnych grudek. Doprowadzam do lekkiego zrumienienia. Dodaję zimne mleko, cały czas intensywnie mieszając i doprowadzam wszystko do wrzenia, cały czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewam trochę mleka - powinien mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest już taki, dodaję do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną - dzięki temu będzie jeszcze bardziej jedwabisty i będzie miał bardzo zachęcający kolor. Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i białym pieprzem.
Farszem napełniam surowe rurki cannelloni, układam je w żaroodpornym naczyniu, zalewam sosem i obficie posypuję parmezanem.
Naczynie wstawiam  na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz