Rolada łososiowa.
(Przepis dostałem od Misi. Dzięki Misia!)
1 opakowanie szpinaku mrożonego w liściach, ale bez śmietany.
3 łyżki mąki
3 jajka
czosnek
(Przepis dostałem od Misi. Dzięki Misia!)
1 opakowanie szpinaku mrożonego w liściach, ale bez śmietany.
3 łyżki mąki
3 jajka
czosnek
sól, pieprz
Szpinak smażę, doprawiam (wedle uznania, ale dużo czosnku to podstawa), zostawiam do wystudzenia i odsączam z wody, białka jaj ubijam na sztywno i łączę ze szpinakiem, żółtkami i 3 łyżkami mąki.
Wylewam na płaską blachę i piekę nie dłużej niż 20 min. w 180 C.
Sos:
2 opakowania serka naturalnego (może być Almette) albo jakiegoś substytutu łączę z chrzanem śmietankowym (wedle uznania i mocy) i solę do smaku)
Placek szpinakowy smaruję sosem układam plastry łososia wędzonego, skrapiam cytryną i zawijam ciasno w roladę, najlepiej w folię spożywczą bo nawet jak popęka to folia sklei. Odstawiam do lodówki żeby się przegryzało, warto zrobić dzień wcześniej.
Szpinak smażę, doprawiam (wedle uznania, ale dużo czosnku to podstawa), zostawiam do wystudzenia i odsączam z wody, białka jaj ubijam na sztywno i łączę ze szpinakiem, żółtkami i 3 łyżkami mąki.
Wylewam na płaską blachę i piekę nie dłużej niż 20 min. w 180 C.
Sos:
2 opakowania serka naturalnego (może być Almette) albo jakiegoś substytutu łączę z chrzanem śmietankowym (wedle uznania i mocy) i solę do smaku)
Placek szpinakowy smaruję sosem układam plastry łososia wędzonego, skrapiam cytryną i zawijam ciasno w roladę, najlepiej w folię spożywczą bo nawet jak popęka to folia sklei. Odstawiam do lodówki żeby się przegryzało, warto zrobić dzień wcześniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz