wtorek, 25 marca 2014



Rolada łososiowa.


(Przepis dostałem od Misi. Dzięki Misia!)

1 opakowanie szpinaku mrożonego w liściach, ale bez śmietany.
3 łyżki mąki
3 jajka
czosnek
sól, pieprz

Szpinak smażę, doprawiam (wedle uznania, ale dużo czosnku to podstawa), zostawiam do wystudzenia i odsączam z wody, białka jaj ubijam na sztywno i łączę ze szpinakiem, żółtkami i 3 łyżkami mąki.

Wylewam na płaską blachę i piekę nie dłużej niż 20 min. w 180 C.

Sos:

2 opakowania serka naturalnego (może być Almette) albo jakiegoś substytutu łączę z chrzanem śmietankowym (wedle uznania i mocy) i solę do smaku)

Placek szpinakowy smaruję sosem układam plastry łososia wędzonego, skrapiam cytryną i zawijam ciasno w roladę, najlepiej w folię spożywczą bo nawet jak popęka to folia sklei. Odstawiam do lodówki żeby się przegryzało, warto zrobić dzień wcześniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz