wtorek, 25 marca 2014




Ślimaczki z łososiem z ciasta francuskiego

(Warto mieć ciasto francuskie w lodówce, można z niego przygotować różne przekąski i dania główne. Sprawdź inne moje przepisy, w których pojawia się ciasto francuskie. Najważniejsze, że masz gotowy składnik,  a może ona podpowie ci resztę składników?)

Ślimaczki robię z gotowego 
ciasta francuskiego,  
które rozwijam i lekko wygładzam wałkiem ale nie rozwałkowuję go cienko.
Wszystkie składniki przygotowuję wcześniej, tak aby rozłożyć je na cieście jak najszybciej, bo w temperaturze pokojowej masło w cieście francuskim szybko się rozpuszcza.
Na połowie ciasta, wzdłuż jego dłuższego brzegu rozkładam plastry
łososia wędzonego
 (zwykłe używam 2 opakowań po 100 g)
posypuję 
słodką papryką w proszku 

Resztę ciasta smaruję rozkłóconym żółtkiem z
1 jaja

Zawijam ciasto z łososiem w roladę. Rozpoczynam od brzegu, przy którym leżą plastry łososia, i roluję je stronę pustego kawałka ciasta. Część ciasta posmarowana żółtkiem sklei roladę.
Tak uformowany wałeczek kroję w plastry ok. 1-2 cm. Rozkładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch smaruję żółtkie.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 15-20 min., do momentu aż ślimaczki nabiorą złotego koloru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz