Ślimaczki z łososiem z ciasta francuskiego
(Warto mieć ciasto francuskie w lodówce, można z niego przygotować różne przekąski i dania główne. Sprawdź inne moje przepisy, w których pojawia się ciasto francuskie. Najważniejsze, że masz gotowy składnik, a może ona podpowie ci resztę składników?)
(Warto mieć ciasto francuskie w lodówce, można z niego przygotować różne przekąski i dania główne. Sprawdź inne moje przepisy, w których pojawia się ciasto francuskie. Najważniejsze, że masz gotowy składnik, a może ona podpowie ci resztę składników?)
Ślimaczki robię z gotowego
ciasta francuskiego,
które rozwijam i lekko wygładzam wałkiem ale nie rozwałkowuję go cienko.
ciasta francuskiego,
które rozwijam i lekko wygładzam wałkiem ale nie rozwałkowuję go cienko.
Wszystkie składniki przygotowuję wcześniej, tak aby rozłożyć je na cieście
jak najszybciej, bo w temperaturze pokojowej masło w cieście francuskim szybko
się rozpuszcza.
Na połowie ciasta, wzdłuż jego dłuższego brzegu rozkładam plastry
łososia wędzonego
(zwykłe używam 2 opakowań po 100 g)
posypuję
słodką papryką w proszku
posypuję
słodką papryką w proszku
Resztę ciasta smaruję rozkłóconym żółtkiem z
1 jaja
Zawijam ciasto z łososiem w roladę. Rozpoczynam od brzegu, przy którym leżą
plastry łososia, i roluję je stronę pustego kawałka ciasta. Część ciasta
posmarowana żółtkiem sklei roladę.
Tak uformowany wałeczek kroję w plastry ok. 1-2 cm. Rozkładam na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch smaruję żółtkie.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz