Szybka tarta z
łososiem, mozzarellą:
(Warto mieć ciasto francuskie w lodówce, można z niego przygotować różne przekąski i dania główne. Sprawdź inne moje przepisy, w których pojawia się ten kładnik. Łosoś, mozarella i pomidory zawsze odnoszą sukces, a ona z pewnością doceni pyszną kolację na ciepło!)
Tarta jest na cieście francuskim, które kupuję gotowe, rozwijam i lekko wygładzam wałkiem ale nie rozwałkowuję ciasta cienko. Ciastem dokładnie wylepiam formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną tartą bułką, za pomocą wałka usuwam wystające brzegi ciasta lub biorę zwykłą tortownicę, wykładam ciastem dno tortownicy i za pomocą długich pasków ciasta wylepiam ok. 2cm brzeg dookoła dna. Dno nakłuwam widelcem. Formę wstawiam do lodówki, można nawet do zamrażalnika na chwilę
4 jajka i mały kubek śmietany (może być 22% )
(Warto mieć ciasto francuskie w lodówce, można z niego przygotować różne przekąski i dania główne. Sprawdź inne moje przepisy, w których pojawia się ten kładnik. Łosoś, mozarella i pomidory zawsze odnoszą sukces, a ona z pewnością doceni pyszną kolację na ciepło!)
Tarta jest na cieście francuskim, które kupuję gotowe, rozwijam i lekko wygładzam wałkiem ale nie rozwałkowuję ciasta cienko. Ciastem dokładnie wylepiam formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną tartą bułką, za pomocą wałka usuwam wystające brzegi ciasta lub biorę zwykłą tortownicę, wykładam ciastem dno tortownicy i za pomocą długich pasków ciasta wylepiam ok. 2cm brzeg dookoła dna. Dno nakłuwam widelcem. Formę wstawiam do lodówki, można nawet do zamrażalnika na chwilę
4 jajka i mały kubek śmietany (może być 22% )
mieszam
w misce do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pokrojone
w kostkę
2 pomidory
sparzone,
zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę
Na
cieście rozkładam płaty łososia wędzonego (ze 2 opakowania po 100g) na przemian z pokrojoną w plastry mozzarellą (2 kule) ,
dodaję pokrojone pomidory. Doprawiam, zalewam mieszanką jajek i śmietany i
wszystko posypuję
szczypiorkiem
Piekę
w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 15-20 min. (aż do
całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz