poniedziałek, 24 marca 2014



Szybka tarta z łososiem, mozzarellą:

(Warto mieć ciasto francuskie w lodówce, można z niego przygotować różne przekąski i dania główne. Sprawdź inne moje przepisy, w których pojawia się ten kładnik. Łosoś, mozarella i pomidory zawsze odnoszą sukces, a ona z pewnością doceni pyszną kolację na ciepło!)

Tarta jest na cieście francuskim, które kupuję gotowe, rozwijam i lekko wygładzam wałkiem ale nie rozwałkowuję ciasta cienko. Ciastem dokładnie wylepiam formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną tartą bułką, za pomocą wałka usuwam wystające brzegi ciasta lub biorę zwykłą tortownicę,  wykładam ciastem dno tortownicy i za pomocą długich pasków ciasta wylepiam  ok. 2cm brzeg dookoła dna. Dno nakłuwam widelcem. Formę wstawiam do lodówki, można nawet do zamrażalnika na chwilę
4 jajka i mały kubek śmietany (może być 22% )
mieszam w misce do uzyskania gładkiej konsystencji.

Pokrojone w kostkę
 2 pomidory
sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę

Na cieście rozkładam płaty łososia wędzonego (ze 2 opakowania po 100g)  na przemian z pokrojoną w plastry mozzarellą (2 kule) , dodaję pokrojone pomidory. Doprawiam, zalewam mieszanką jajek i śmietany i wszystko posypuję
szczypiorkiem

Piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 15-20 min. (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz