Szybka tarta z brokułami
i fetą
(W tym przepisie, ilość składników jest ograniczona do minimum, przecież umiesz wylepić ciastem dno jakiejś formy, potrafisz zmieszać jajka ze śmietaną, poukładać na dnie składniki, zalać mieszaniną jajek i śmietany i zapiec?)
Tarta jest na
cieście francuskim,
które kupuję gotowe, ale musi być z masłem (sprawdźcie skład - często zamiast masła jest olej palmowy - fuj!)
Płat ciasta rozwijam i lekko wygładzam wałkiem, ale nie rozwałkowuję ciasta cienko. Ciastem dokładnie wylepiam formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną tartą bułką, za pomocą wałka usuwam wystające brzegi ciasta. Można też użyć małych tartaletek i wtedy każdy ma swoją własną tartę. Dno nakłuwam widelcem. Formę wstawiam na chwilę do lodówki.
4 jajka
mały kubek śmietany (może być 18 lub 22%)
Doprawiam
solą, pieprzem,
szczyptą gałki muszkatałowej
mieszam w misce do uzyskania gładkiej konsystencji
(W tym przepisie, ilość składników jest ograniczona do minimum, przecież umiesz wylepić ciastem dno jakiejś formy, potrafisz zmieszać jajka ze śmietaną, poukładać na dnie składniki, zalać mieszaniną jajek i śmietany i zapiec?)
Tarta jest na
cieście francuskim,
które kupuję gotowe, ale musi być z masłem (sprawdźcie skład - często zamiast masła jest olej palmowy - fuj!)
Płat ciasta rozwijam i lekko wygładzam wałkiem, ale nie rozwałkowuję ciasta cienko. Ciastem dokładnie wylepiam formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną tartą bułką, za pomocą wałka usuwam wystające brzegi ciasta. Można też użyć małych tartaletek i wtedy każdy ma swoją własną tartę. Dno nakłuwam widelcem. Formę wstawiam na chwilę do lodówki.
4 jajka
mały kubek śmietany (może być 18 lub 22%)
Doprawiam
solą, pieprzem,
szczyptą gałki muszkatałowej
mieszam w misce do uzyskania gładkiej konsystencji
1 brokuł
dzielę
na mniejsze różyczki i krótko obgotowuję w osolonej wodzie. Brokuł ma być nadal "chrupiący".
Palcami
kruszę dość niedbale kawałek
fety lub sera
typu bałkańskiego
Brokuły
i fetę rozkładam na dnie tarty. Doprawiam solą. Zalewam mieszaniną z jajek i
śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz