poniedziałek, 24 marca 2014



Szybka tarta z brokułami i fetą


(W tym przepisie, ilość składników jest ograniczona do minimum, przecież umiesz wylepić ciastem dno jakiejś formy, potrafisz zmieszać jajka ze śmietaną, poukładać na dnie składniki, zalać mieszaniną jajek i śmietany i zapiec?)

Tarta jest na 

 cieście francuskim,  

które kupuję gotowe, ale musi być z masłem (sprawdźcie skład - często zamiast masła jest olej palmowy - fuj!)
at ciasta rozwijam i lekko wygładzam wałkiem, ale nie rozwałkowuję ciasta cienko. Ciastem dokładnie wylepiam formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną tartą bułką, za pomocą wałka usuwam wystające brzegi ciasta. Można też użyć małych tartaletek i wtedy każdy ma swoją własną tartę. Dno nakłuwam widelcem. Formę wstawiam na chwilę do lodówki.

4 jajka 

mały kubek śmietany (może być 18 lub 22%)

Doprawiam

solą, pieprzem
szczyptą gałki muszkatałowej

mieszam w misce do uzyskania gładkiej konsystencji
1 brokuł
dzielę na mniejsze różyczki i krótko obgotowuję w osolonej wodzie. Brokuł ma być nadal "chrupiący".
Palcami kruszę dość niedbale kawałek
fety lub sera typu bałkańskiego

Brokuły i fetę rozkładam na dnie tarty. Doprawiam solą. Zalewam mieszaniną z jajek i śmietany.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 15-20 min. (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz