czwartek, 20 marca 2014



Zupa krem w brokułów.

(Banalnie prosty przepis na zupę ! Musisz tylko mieć blender, żeby miksować pyszne zupy-kremy dla swojej ukochanej. Dodaj prażone migdały, a ona oszaleje na Twoim punkcie!)

2 opakowania mrożonych brokułów (latem używam świeżych – 3-4 brokuły zależy jak duże)
wrzucam do garnka. Zalewam
wodą (można gorącą wprost z czajnika)
Dodaję
2 kostki rosołowe,
i gotuję brokuły do miękkości. Odsączam je z wywaru, ale nie wylewam go.  Dokładnie miksuję warzywa i dolewam do nich porcjami wywar, który pozostał z gotowania, aż zdecyduję, że gęstość zupy mi odpowiada.
Doprawiam do smaku:
curry w proszku,
słodkiej papryki w proszku,
gałki muszkatołowej (fajnie jak można ją zetrzeć)
 małego kawałka startego imbiru (w proszku tez może być, wtedy szczypta)
pieprzu mielonego
jakichś ziół suszonych lub świeżych (bazylii, albo oregano, a może majeranku?)
Dodaję chlust śmietany (takiej do zup)
Można dodać wyciśnięty ząbek czosnku
Zagotowuję zupę na małym ogniu. Mieszam czasem.

Próbuję zupę i doprawiam, jeśli trzeba. Zbyt gęsty krem, można rozrzedzić wywarem z gotowania brokułów albo zwykłą wodą i zagotować jeszcze raz. Podaję z grzankami. Zamiast grzanek można uprażyć na suchej patelni migdały w płatkach i posypać nimi krem w miseczce. Będzie wykwintnie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz