Zupa krem w
brokułów.
(Banalnie prosty przepis na zupę ! Musisz tylko mieć blender, żeby miksować pyszne zupy-kremy dla swojej ukochanej. Dodaj prażone migdały, a ona oszaleje na Twoim punkcie!)
2 opakowania mrożonych brokułów (latem używam
świeżych – 3-4 brokuły zależy jak duże)
wrzucam do garnka. Zalewam
wodą (można gorącą wprost z czajnika)
Dodaję
2 kostki rosołowe,
i gotuję brokuły do miękkości.
Odsączam je z wywaru, ale nie wylewam go.
Dokładnie miksuję warzywa i dolewam do nich porcjami wywar, który
pozostał z gotowania, aż zdecyduję, że gęstość zupy mi odpowiada.
Doprawiam do smaku:
curry w proszku,
słodkiej papryki w proszku,
gałki muszkatołowej (fajnie jak można ją zetrzeć)
małego kawałka
startego imbiru (w proszku tez może być, wtedy szczypta)
pieprzu mielonego
jakichś ziół suszonych lub świeżych (bazylii, albo
oregano, a może majeranku?)
Dodaję chlust śmietany (takiej do zup)
Można dodać wyciśnięty ząbek
czosnku
Zagotowuję zupę na małym
ogniu. Mieszam czasem.
Próbuję zupę i doprawiam,
jeśli trzeba. Zbyt gęsty krem, można rozrzedzić wywarem z gotowania brokułów
albo zwykłą wodą i zagotować jeszcze raz. Podaję z grzankami. Zamiast grzanek
można uprażyć na suchej patelni migdały w płatkach i posypać nimi krem w miseczce. Będzie wykwintnie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz