Łosoś w cieście francuskim
(Nie wiem dlaczego, ale to danie kojarzy mi się z cukierkiem... zaplatane jak warkocz ciasto francuskie z wnętrzem, które optymistycznie koi i krzepi.)
Do tego dania używam gotowe
ciasto francuskie
Ciasto rozwijam na papierze, w którym jest zawinięte. Dzielę je umownie na 3 części wzdłuż dłuższego boku. Nożem delikatnie zaznaczam trzy, mniej więcej równe pasy. Po środku jest miejsce na farsz, a po obu bokach, będą paski ciasta, które zaplotę na środku.
Farsz, wg. uznania, może to być:
szpinak
dobrze doprawiony
solą
pieprzem
czosnkiem (dużo) i ulubionymi przyprawami (można dodać suszone pomidory, duszone pieczarki ... )
Szpinak wcześniej "odparowuję" na patelni z odrobiną masła. Po odparowaniu wody doprawiam szpinak, dodaję suszone pomidory pokrojone w paski i /lub podsmażone wcześniej pieczarki. Duszę całość przez chwilę.
Do farszu można też użyć innych warzyw, np. pieczarek i cebuli. podduszonych wcześniej na patelni i dobrze doprawionych.
Do przestudzonego szpinaku z dodatkami (lub innych podduszonych warzyw) wbijam
1 całe jajko
i dokładnie mieszam całość.
Warzywa układam na środku ciasta francuskiego. Na "pierzynkę" ze szpinaku kruszę niedbale
ser pleśniowy lub fetę lub ser kozi lub inny aromatyczny ser
na wierzchu kładę
surowego łososia w kawałku, którego wcześniej doprawiam
solą
pieprzem
słodką papryką w proszku
ulubionymi ziołami (np. posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub listkami kolendry)
Łososia można zastąpić piersią z kurczaka, wówczas mięso należy rozbić tłuczkiem na płasko lub pociąć na cienkie plastry. Doprawić wg uznania.
Można również użyć
mięsa mielonego (wcześniej podsmażonego na patelni, doprawionego wg uznania, zaciągniętego np. przecierem pomidorowym)
Można też zupełnie zrezygnować z jakiegokolwiek mięsa i zrobić "cukierka" francuskiego z farszem warzywnym.
Boki ciasta nacinam nożem na ukos tworząc paski mniej wiecej grubości palca. Zawijam boki ciasta francuskiego jak "warkocz". Tak uformowane ciasto francuskie smaruję rozkłóconym
jajkiem
Danie wkładam do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 min. Sprawdzam w trakcie stopień zrumienienia ciasta. Wyjmuję z piekarnika i od razu podaję.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz