poniedziałek, 8 stycznia 2018

Lasagne z sosem mięsnym

(Czasem pragnie się czegoś naprawdę pokrzepiającego, wpływającego optymistycznie na ciało i umysł. Dla mnie daniem poprawiającym nastrój i niezwykle sytym jest lasagne z sosem mięsnym)


Używam gotowych płatów makaronu


lasagne (ok 12-14 płatów)


które podgotowuję krótko we wrzącej, osolnej wodzie, po czym wyjmuję z wody i odkładam do przestudzenia. Rozkładam je na dużej desce do krojenia lub dużych talerzach, aby podgotowane płaty nie sklejały się ze sobą.


Przygotowuję sos mięsny. Kroję w kostkę 


2 średnie cebule

i przesmażam na na oleju na patelni. Dorzucam

ok 80 dkg - 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego


i smażę razem z cebulą jakieś 10 min. Następnie dodaję 


pomidory krojone z puszki 


1-2 łyżki koncentratu pomidorowego


sól


pieprz


szczyptę bazylii, oregano, tymianku


słodką i ostrą paprykę w proszku


3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)


Sos duszę na małym ogniu, aż pomidory z puszki się rozpadną a sos nabierze gęstości (płyny muszą odparować). Odstawiam.


Przygotowuję sos beszamelowy.


W rondelku rozpuszczam 


2-3 łyżki masła


Wsypuję 


2-3 łyżki mąki


i mieszam, aż do lekkiego zrumienienia mąki. Następnie, mieszając intensywnie, wlewam


ok. 05 l zimnego mleka 


aż do powstania gładkiego sosu.


Doprawiam


solą, pieprzem,

odrobiną startej gałki musztatałowej 

Sos beszamelowy doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając, po czym zdejmuję z ognia.


Na tarce o dużych oczkach ścieram


ok. 40 dkg żółtego sera


W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, układam warsty:

płaty makaronu (mogą lekko zachodzić na siebie), warstwę sosu beszamelonego, sos mięsny, tarty żółty ser, ponownie płaty makaronu, beszamel, sos mięsny i ser. Na wierzchu układam płaty makaronu, polewam sosem beszamelowym i posypuję resztką tartego, żółtego sera.
Zapiekam przez ok 30-40 min, w temperaturze 180 stopni aż ser żółty na wierzchu ładnie się zarumieni.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz