poniedziałek, 11 maja 2015

Szybka tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą

(W tym przepisie, ilość składników jest ograniczona do minimum, przecież umiesz wylepić ciastem dno jakiejś formy, potrafisz zmieszać jajka ze śmietaną, poukładać na dnie składniki, zalać mieszaniną jajek i śmietany i zapiec?)
Tarta jest na 

 
 cieście francuskim,  


które kupuję gotowe, ale musi być z masłem (sprawdźcie skład - często zamiast masła jest olej palmowy - fuj!) Płat ciasta rozwijam i lekko wygładzam wałkiem, ale nie rozwałkowuję ciasta cienko. Ciastem dokładnie wylepiam formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną tartą bułką, za pomocą wałka usuwam wystające brzegi ciasta. Można też użyć małych tartaletek i wtedy każdy ma swoją własną tartę. Dno nakłuwam widelcem. Formę wstawiam na chwilę do lodówki.

4 jajka 
mały kubek śmietany (może być 18 lub 22%)

Doprawiam

solą, pieprzem szczyptą gałki muszkatałowej

Na patelni blanszuję



2-3 garści świeżego szpinaku 
Dorzucam pokrojone paseczki

2 garści suszonych pomidorów
2 -3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Doprawiam 
solą i pieprzem
Odstawiam do wystudzenia.
Na tartę wykładam przestudzony farsz. Dorzucam nieduże kawałki
sera gorgonzoli lub innego sera typu "blue".
 Tartę piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 20 min. (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz