Szybka tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą
(W tym przepisie, ilość składników jest ograniczona do minimum, przecież
umiesz wylepić ciastem dno jakiejś formy, potrafisz zmieszać jajka ze
śmietaną, poukładać na dnie składniki, zalać mieszaniną jajek i śmietany
i zapiec?)
Tarta jest na
cieście francuskim,
które kupuję gotowe, ale musi być z masłem (sprawdźcie skład - często zamiast masła jest olej palmowy - fuj!) Płat ciasta rozwijam i lekko wygładzam wałkiem, ale nie rozwałkowuję ciasta cienko. Ciastem dokładnie wylepiam formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną tartą bułką, za pomocą wałka usuwam wystające brzegi ciasta. Można też użyć małych tartaletek i wtedy każdy ma swoją własną tartę. Dno nakłuwam widelcem. Formę wstawiam na chwilę do lodówki.
4 jajka mały kubek śmietany (może być 18 lub 22%)
Doprawiam
solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatałowej
Na patelni blanszuję
Tarta jest na
cieście francuskim,
które kupuję gotowe, ale musi być z masłem (sprawdźcie skład - często zamiast masła jest olej palmowy - fuj!) Płat ciasta rozwijam i lekko wygładzam wałkiem, ale nie rozwałkowuję ciasta cienko. Ciastem dokładnie wylepiam formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną tartą bułką, za pomocą wałka usuwam wystające brzegi ciasta. Można też użyć małych tartaletek i wtedy każdy ma swoją własną tartę. Dno nakłuwam widelcem. Formę wstawiam na chwilę do lodówki.
4 jajka mały kubek śmietany (może być 18 lub 22%)
Doprawiam
solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatałowej
Na patelni blanszuję
2-3 garści świeżego szpinaku
Dorzucam pokrojone paseczki
2 garści suszonych pomidorów
2 -3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 -3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Doprawiam
solą i pieprzem
Odstawiam do wystudzenia.
Na tartę wykładam przestudzony farsz. Dorzucam nieduże kawałki
sera gorgonzoli lub innego sera typu "blue".
Tartę piekę
w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 20 min. (aż do
całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz