wtorek, 24 lutego 2015

Tatar z łososia wędzonego

(Nie wszyscy mają odwagę zjeść surowe mięso lub rybę... No i dobrze! Przedstawiam tatar z łososia wędzonego, który wcale nie ustępuje miejsca "surowej" wersji tego dania. Roboty przy tym tyle co nic - wystarczy pokroić i wymieszać składniki. A efekt??? Zgadnijcie!)

Na tatar z łososia dobrze kupić 

wędzonego łososia w kawałku

i drobno poszatkować nożem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilę.
W zależności od tego, co akurat mam w lodówce szatkuję bardzo drobno

2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
1 czerwoną cebulę
1 czerwoną paprykę
garść marynowanych grzybków ( marynowane pieczarki też będą świetne!)
kilkanaście kaparów (jeśli są drobne, zostawiam je w całości)
pęczek koperku.

Można poeksperymentować ze składnikami... Zamiast grzybków dodać 
garść czarnych oliwek 
marynowanej papryki 

Nie bałbym się nawet 

suszonych pomidorów
Składniki mieszam ze sobą i dolewam chlust 
oliwy z oliwek 

Doprawiamtylko mielonym
pieprzem

Tatar wkładam na kilkanaśćie minut do lodówki, aby składniki się "przegryzły" i podaję na pumperniklu, krakersach, albo jakimś dobrym razowcu.
Można posypać świeżym szczypiorkiem:-), a czemu nie?





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz