Tatar z łososia wędzonego
(Nie wszyscy mają odwagę zjeść surowe mięso lub rybę... No i dobrze! Przedstawiam tatar z łososia wędzonego, który wcale nie ustępuje miejsca "surowej" wersji tego dania. Roboty przy tym tyle co nic - wystarczy pokroić i wymieszać składniki. A efekt??? Zgadnijcie!)
Na tatar z łososia dobrze kupić
wędzonego łososia w kawałku
i drobno poszatkować nożem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilę.
W zależności od tego, co akurat mam w lodówce szatkuję bardzo drobno
2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
1 czerwoną cebulę
1 czerwoną paprykę
garść marynowanych grzybków ( marynowane pieczarki też będą świetne!)
kilkanaście kaparów (jeśli są drobne, zostawiam je w całości)
pęczek koperku.
Można poeksperymentować ze składnikami... Zamiast grzybków dodać
garść czarnych oliwek
marynowanej papryki
Nie bałbym się nawet
suszonych pomidorów
Składniki mieszam ze sobą i dolewam chlust
oliwy z oliwek
Doprawiamtylko mielonym
pieprzem
Tatar wkładam na kilkanaśćie minut do lodówki, aby składniki się "przegryzły" i podaję na pumperniklu, krakersach, albo jakimś dobrym razowcu.
Można posypać świeżym szczypiorkiem:-), a czemu nie?

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz