Zupa kalafiorowa z serkiem topionym
(Gęsta i rozgrzewająca, szczególnie w zimowe, leniwe wieczory)
Zupę przygotowuję na wywarze, ale w wersji expres, można użyć kostek rosołowych.
Do gotującego się rosołu dodaję
3-4 ziemniaki
pokrojone w małą kostkę
3 dowolne serki topione
tzw. "kiełbaski". Jeśli serki są smakowe, to zyskamy dodatkowy smak zupy. Mieszam wszystko, aż serki się rozpuszczą. Zupę należy zagotować, spróbować i doprawić. Ja dodaję dużo mielonego
pieprzu
natkę pietruszki
drobno posiekaną
szczyptę gałki muszkatałowej
Na patelni podsmażam na maśle drobno posiekanego
1 pora (tylko biała część)
i dodaję do zupy. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dorzucam
kalafiora
podzielonego na małe różyczki. Poza sezonem, można użyć kalafiora mrożonego. Zupę należy jeszcze chwilę podgotować na średnim ogniu, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany.
Zupę podaję z ciepłymi tostami z ciabatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz