niedziela, 4 stycznia 2015

Zupa kalafiorowa z serkiem topionym

(Gęsta i rozgrzewająca, szczególnie w zimowe, leniwe wieczory)

Zupę przygotowuję na wywarze, ale w wersji expres, można użyć kostek rosołowych.

Do gotującego się rosołu dodaję

3-4 ziemniaki 

pokrojone w małą kostkę

3 dowolne serki topione

tzw. "kiełbaski". Jeśli serki są smakowe, to zyskamy dodatkowy smak zupy. Mieszam wszystko, aż serki się rozpuszczą. Zupę należy zagotować, spróbować i doprawić. Ja dodaję dużo mielonego

pieprzu

natkę pietruszki

drobno posiekaną

szczyptę gałki muszkatałowej  
  
Na patelni podsmażam na maśle drobno posiekanego

1 pora (tylko biała część)

i dodaję do zupy. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dorzucam

kalafiora  

podzielonego na małe różyczki. Poza sezonem, można użyć kalafiora mrożonego. Zupę należy jeszcze chwilę podgotować na średnim ogniu, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany.
Zupę podaję z ciepłymi tostami z ciabatki.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz