środa, 11 lutego 2015

Krem z marchewki

(Idealnie rozgrzewa, jest aromatyczny, pełny różnych smaków, a przy tym prosty w wykonaniu, i co najważniejsze - niedrogi!)

2 kg marchwi

obieram, kroję w mniejsze kawałki (to ważne, skraca czas pieczenia), skrapiam
oliwą

i piekę w piekarniku w temp. 180 stopni. Marchew należy co jakiś czas sprawdzać, ma być miękka. U mnie czas pieczenia wyniósł  60 minut, ale może się okazać, że po tym czasie warzywko może być jeszcze za twarde. Marchew lekko przestudzam, miksuję i odstawiam.

W tym czasie gotuję bulion warzywny. Do ugotowanego bulionu dodaję zmiksowaną marchew. Teraz czas na przyprawy, jest ich naprawdę dużo!

Dodaję zmielone lub utarte w moździerzu (po 1 łyżeczce)

kolendrę
kmin rzymski
parę ziaren kardamonu
curry
słodką paprykę w proszku


oraz

1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 -2 łyżeczki startego korzenia imbiru

Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni smażę omlet z 

2 jajek
odrobiny mleka

który po upieczeniu kroję w cienkie paski jak na makaron. Układam na wierzchu kremu. Gotowe!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz