Krem z marchewki
(Idealnie rozgrzewa, jest aromatyczny, pełny różnych smaków, a przy tym prosty w wykonaniu, i co najważniejsze - niedrogi!)
2 kg marchwi
obieram, kroję w mniejsze kawałki (to ważne, skraca czas pieczenia), skrapiam
oliwą
i piekę w piekarniku w temp. 180 stopni. Marchew należy co jakiś czas sprawdzać, ma być miękka. U mnie czas pieczenia wyniósł 60 minut, ale może się okazać, że po tym czasie warzywko może być jeszcze za twarde. Marchew lekko przestudzam, miksuję i odstawiam.
W tym czasie gotuję bulion warzywny. Do ugotowanego bulionu dodaję zmiksowaną marchew. Teraz czas na przyprawy, jest ich naprawdę dużo!
Dodaję zmielone lub utarte w moździerzu (po 1 łyżeczce)
kolendrę
kmin rzymski
parę ziaren kardamonu
curry
słodką paprykę w proszku
oraz
1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 -2 łyżeczki startego korzenia imbiru
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni smażę omlet z
2 jajek
odrobiny mleka
który po upieczeniu kroję w cienkie paski jak na makaron. Układam na wierzchu kremu. Gotowe!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz