piątek, 23 maja 2014

Potrawka z kurczaka

(Bardzo lekkie, wręcz dietetyczne danie, a przy tym proste w wykonaniu. Potrawa ratunkowa, gdy żołądek cierpi z powodu grzechów poprzedniej nocy!)

Na 1 osobę
1 filet z piersi kurczaka

kroję pod skosem trzymając dłoń na filecie, odkrajam nożem dość cienkie kawałki, doprawiam solą i pieprzem i obtaczam w 
mące 
strzepując z mięsa jej nadmiar.

Do garnka wlewam
 2 szklanki bulionu
zagotowuję. Dosypuję ulubione warzywa: 
garść włoszczyzny mrożonej, 
garść fasolki szparagowej
brokułów 

lub pokrojone wg uznania surowe warzywa, takie, które lubisz. Gotuję warzywa kilka minut.
Na patelni rozgrzewam olej i krótko obsmażam kurczaka z obu stron. Dorzucam mięso do bulionu z warzywami razem z tłuszczem i mąką z patelni, która zagęści trochę potrawę i gotuje na małym ogniu kilka minut.
Podaję z ryżem, kaszą gryczaną lub kopytkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz