Potrawka z kurczaka
(Bardzo lekkie, wręcz dietetyczne danie, a przy tym proste w wykonaniu. Potrawa ratunkowa, gdy żołądek cierpi z powodu grzechów poprzedniej nocy!)
Na 1 osobę
1 filet z piersi kurczaka
kroję pod skosem trzymając dłoń na filecie, odkrajam nożem dość cienkie kawałki, doprawiam solą i pieprzem i obtaczam w
mące
strzepując z mięsa jej nadmiar.
Do garnka wlewam
2 szklanki bulionu,
zagotowuję. Dosypuję ulubione warzywa:
garść włoszczyzny mrożonej,
garść fasolki szparagowej,
brokułów
lub pokrojone wg uznania surowe warzywa, takie, które lubisz. Gotuję warzywa kilka minut.
Na patelni rozgrzewam olej i krótko obsmażam kurczaka z obu stron. Dorzucam mięso do bulionu z warzywami razem z tłuszczem i mąką z patelni, która zagęści trochę potrawę i gotuje na małym ogniu kilka minut.
Podaję z ryżem, kaszą gryczaną lub kopytkami.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz