Bardzo szybki sos pomidorowy
(Głodny? A ona
głodna? Nie macie czasu na spędzenie 2 godzin w kuchni? To spędźcie 20 minut!)
1 puszka pomidorów
krojonych w zalewie – 1 puszka wystarczy na 2 osoby,
1 cebula pokrojona w
małą kostkę
2-3 ząbki czosnku
przeciśnięte przez praskę.
sól, pieprz, słodka
papryka w proszku, cukier
suszona bazylia
chlust octu
balsamicznego
Na patelni rozgrzewam
oliwę i smażę cebulę do miękkości.
Wlewam całą puszkę
pomidorów. Mieszam i duszę na małym ogniu, aż sok z pomidorów trochę odparuje.
Dodaję czosnek, sól,
pieprz, paprykę, bazylię i z pół łyżeczki cukru (cukier sprawi, że sos nie będzie
taki kwaśny).
Duszę od czasu do
czasu mieszając. Sos nie może być za bardzo wodnisty, ale nie może też być za
gęsty.
Próbuję, doprawiam,
jeśli trzeba.
Gotuję makaron wg
przepisu na opakowaniu. Odcedzam, ale staram się „uratować” trochę wody z
gotowania klusek (jakieś pół szklanki)
Wrzucam makaron do
sosu, który gotuje się na minimalnym ogniu (nie odwrotnie), dokładnie mieszam,
dolewam chlust wody z gotowania makaronu. Jeszcze raz mieszam.
Już.
(A na zimno można ten
sos wykorzystywać praktycznie tak jak ketchup, jednak wówczas powinien się dusić
trochę dłużej i być gęsty.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz