poniedziałek, 7 kwietnia 2014



Krokieciki hiszpańskie

(Dzisiaj wpadli znajomi. Głodni. A ja miałem tylko mąkę, jajka i kiełbasę zwyczajną. Na szczęście w zamrażalniku był też groszek. Zrobiliśmy krokieciki hiszpańskie. I kolacja uratowana).

1 kostkę masła
Rozpuściłem na patelni.

Stopniowo dosypywałem
mąkę
mieszając cały czas. Mąki trzeba dosypać tyle  żeby powstała gęsta zasmażka. Odstawiłem do przestudzenia.

1 opakowanie groszku mrożonego
Zmiksowałem w blenderze, ale dość „grubo”.

Pokroiłem w małą kostkę
4 kawałki kiełbasy
którą przesmażyłem na patelni na malej ilości oleju. Odstawiłem do wystudzenia.
Wszystkie składniki wyrobiłem ręką w misce doprawiając dość mocno
solą i pieprzem.

Uformowałem krokieciki długości i grubości kciuka. Obtoczyłem w roztrzepanych
2 jajkach

i bułce tartej
Smażyłem w głębokim oleju, przekręcając, aby krokieciki równomiernie się usmażyły na ciemno złoty kolor (pieczenie trwało bardzo krótko!)
Podałem z ćwiartkami cytryny, bo po skropieniu sokiem z cytryny krokieciki były przepyszne.

1 komentarz: