Krokieciki hiszpańskie
(Dzisiaj wpadli znajomi.
Głodni. A ja miałem tylko mąkę, jajka i kiełbasę zwyczajną. Na szczęście w zamrażalniku był też groszek. Zrobiliśmy krokieciki hiszpańskie. I kolacja uratowana).
1 kostkę masła
Rozpuściłem na patelni.
Stopniowo dosypywałem
mąkę
mieszając cały czas. Mąki
trzeba dosypać tyle żeby powstała gęsta zasmażka.
Odstawiłem do przestudzenia.
1 opakowanie groszku
mrożonego
Zmiksowałem w blenderze, ale
dość „grubo”.
Pokroiłem w małą kostkę
4 kawałki kiełbasy
którą przesmażyłem na
patelni na malej ilości oleju. Odstawiłem do wystudzenia.
Wszystkie składniki
wyrobiłem ręką w misce doprawiając dość mocno
solą i pieprzem.
Uformowałem krokieciki
długości i grubości kciuka. Obtoczyłem w roztrzepanych
2 jajkach
i bułce tartej
Smażyłem w głębokim oleju, przekręcając,
aby krokieciki równomiernie się usmażyły na ciemno złoty kolor (pieczenie
trwało bardzo krótko!)

Krokieciki bomba, odjazd! Coś nowego a smaczne!
OdpowiedzUsuń