Gulasz z kurczaka
(Gulasz z wołowiny,
lub wieprzowiny dusi się długo. Polecam gulasz z kurczaka, szybki i prosty w przygotowaniu.
Delikatniejszy w smaku. Przepis na 2 osoby, składniki można zwiększać w miarę
ilości osób)
pierś z kurczaka (pół fileta na osobę) albo 0,5 kg udek bez kości
0,5 kg pieczarek
3-2 duże cebule
1 szkl. rosołu z kostki
śmietana 18-22% (mały kubeczek).
sól, pieprz, suszony majeranek.
Kurczaka kroję w
kostkę, posypuję pieprzem i solą. Odstawiam.
Pieczarki kroję na 4
części, (jeśli są duże, można na więcej)
Cebulę kroję w
pół-plasterki.
Na patelni smażę
cebulę i pieczarki, wrzucam do garnka, dolewam szklankę rosołu i gotuję na
wolnym ogniu jakieś 20 minut.
Doprawam
solą i pieprzem,
dodaję sporo
suszonego majeranku.
Na tej samej patelni obsmażam
kurczaka (piersi krótko).
Jeśli używasz udek
bez kości, dorzuć je do garnka od razu. Jeśli używasz piersi, dorzuć je na końcu
i podduś jeszcze dosłownie 5-10 min (zawsze sprawdzam wcześniej czy pierś z
kurczaka nie jest surowa w środku, a mięso ma być uduszone, ale bardzo
sprężyste).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz