poniedziałek, 7 kwietnia 2014



Gulasz z kurczaka

(Gulasz z wołowiny, lub wieprzowiny dusi się długo. Polecam gulasz z kurczaka, szybki i prosty w przygotowaniu. Delikatniejszy w smaku. Przepis na 2 osoby, składniki można zwiększać w miarę ilości osób)

pierś z kurczaka (pół fileta na osobę) albo 0,5 kg udek bez kości
0,5 kg pieczarek
3-2 duże cebule
1 szkl. rosołu z kostki
śmietana 18-22% (mały kubeczek).
sól, pieprz, suszony majeranek.

Kurczaka kroję w kostkę, posypuję pieprzem i solą. Odstawiam.
Pieczarki kroję na 4 części, (jeśli są duże, można na więcej)
Cebulę kroję w pół-plasterki.
Na patelni smażę cebulę i pieczarki, wrzucam do garnka, dolewam szklankę rosołu i gotuję na wolnym ogniu jakieś 20 minut.

Doprawam 
solą i pieprzem
dodaję sporo 
suszonego majeranku.

Na tej samej patelni obsmażam kurczaka (piersi krótko).
Jeśli używasz udek bez kości, dorzuć je do garnka od razu. Jeśli używasz piersi, dorzuć je na końcu i podduś jeszcze dosłownie 5-10 min (zawsze sprawdzam wcześniej czy pierś z kurczaka nie jest surowa w środku, a mięso ma być uduszone, ale bardzo sprężyste).
Na końcu dodaję śmietanę (można dolać odrobinę mleka)i doprawiam, jeśli trzeba.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz