wtorek, 8 kwietnia 2014



Kabaczek duszony najlepszy na świecie

(Nie tylko najlepszy na świecie, ale prosty i pyszny. Tylko nie rozgotuj warzyw! Danie bez mięsa na ciepło, podaj z ryżem, kaszą, z czym chcesz!)

1 duży kabaczek
obieram ze skóry, wybieram ze środka pestki i tę miękką część przy pestkach.Jednym słowem wydrążam środek. Pozostałą część kroję w kwadraty mniej więcej 2 x 2 cm (na oko).

2- 3 kolorowe papryki
(wydrążam środki) również kroję w taką kostkę.
4 cebule 
kroję w pół-plasterki.

4 duże pomidory
sparzam wrzątkiem i zdejmuję z nich skórę.  Kroję w kostkę (większą).
5-6 ząbków czosnku 
obieram i kroję w plasterki.

Wszystko (w tej kolejności) wsypuję do wielkiego garnka na odrobinę oleju. (Może być na odrobinę wody). Dodaję przyprawy:
zioła prowansalskie

ziele angielskie (kilka ziaren)
liść laurowy
pierz czarny (kilka ziaren)
sól

 Przykrywam i duszę  na małym ogniu, aż będzie miękkie.
 Należy mieszać od czasu do czasu i pilnować by się nie rozgotowało.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz