Kabaczek duszony
najlepszy na świecie
(Nie tylko najlepszy na świecie, ale prosty i pyszny. Tylko nie rozgotuj warzyw! Danie bez mięsa na ciepło, podaj z ryżem, kaszą, z czym chcesz!)
1
duży kabaczek
obieram
ze skóry, wybieram ze środka pestki i tę miękką część przy pestkach.Jednym
słowem wydrążam środek. Pozostałą część kroję w kwadraty mniej więcej 2 x 2 cm
(na oko).
2- 3 kolorowe papryki
(wydrążam
środki) również kroję w taką kostkę.
4
cebule
kroję w pół-plasterki.
4
duże pomidory
sparzam
wrzątkiem i zdejmuję z nich skórę. Kroję
w kostkę (większą).
5-6 ząbków czosnku
5-6 ząbków czosnku
obieram i kroję w plasterki.
Wszystko (w tej kolejności) wsypuję do wielkiego garnka na odrobinę oleju. (Może być na odrobinę wody). Dodaję przyprawy:
Wszystko (w tej kolejności) wsypuję do wielkiego garnka na odrobinę oleju. (Może być na odrobinę wody). Dodaję przyprawy:
zioła
prowansalskie
ziele angielskie (kilka ziaren)
liść laurowy
pierz czarny (kilka ziaren)
sól
liść laurowy
pierz czarny (kilka ziaren)
sól
Przykrywam i duszę na małym ogniu, aż będzie miękkie.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz