niedziela, 13 kwietnia 2014



Śledzie korzenne


(Śledzie mają bardzo konkretny smak, najlepsze są 2 -3 dni po przygotowaniu. Warto mieć słoiczek takich śledzi, gdy nagle dopadnie głód.)

Pieprz ziarnisty

Ziele angielskie (całe)

Zmielić w proporcji 2 części pieprzu (2 torebki) i 1 część ziela angielskiego (1 torebka)

1 -2 opakowania śledzi a la Matjas
Pokroić na kawałki, obtoczyć dokładnie w posypce z pieprzu i ziela. Śledzie muszą być "czarne" od przypraw.

Układać w słoiku na przemian z
1-2 cebulami
pokrojonymi w piórka.(Cebulę wcześniej sparzam wrzątkiem i mocno odciskam w rękach z nadmiaru wody.)

Przelać olejem. Odstawić na 2-3 dni aby się „przegryzły")
 Obraz może zawierać: deser i jedzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz