Makaron z brokułami
(Dwa przepisy w jednym! Co wolisz, ciepłe danie na obiad? Czy treściwą sałatkę na kolację?
W obu przypadkach szybko przygotujesz coś pysznego. Dla niej zdrowe brokuły, a dla ciebie szynka!)
(Dwa przepisy w jednym! Co wolisz, ciepłe danie na obiad? Czy treściwą sałatkę na kolację?
W obu przypadkach szybko przygotujesz coś pysznego. Dla niej zdrowe brokuły, a dla ciebie szynka!)
Potrawę można potraktować, jak danie gorące lub sałatkę
(na zimno). Skąd to wiem? Bo kiedyś mi wystygło i zjadłem bez podgrzewania.
Potrzebne będą:
Brokuły
krótko obgotować i podzielić na kawałki (trochę mniejsze
niż kęs). Wolę trochę twardsze, lekko chrupiące warzywa.
Makaron
(mogą być rurki, kokardki, ale nie spaghetti) gotuję według przepisu na opakowaniu,
może odrobinę krócej, żeby kluski nie były zupełnie miękkie. Odcedzam i
odstawiam.
Szynkę w plastrach,
kroję w paseczki rzucam na suchą patelnię i rumienię.
Ilość szynki pozostawiam indywidualnym preferencjom. Ja lubię dużo. Dla przyjaciół wegetarian: pomińcie szynkę!
A teraz sos:
Na patelnię wlewam duże opakowanie śmietany. Właściwie
nigdy się nie zastanawiałem jak tłustą użyć, ale może to i lepiej? Podgrzewam
ją powoli na małym ogniu i do ciepłej dorzucam pokruszony
ser pleśniowy typu gorgonzola
Sporo. Ser musi się rozpuścić, więc mieszam wszystko od
czasu do czasu. Raczej nie solę sosu, bo ser jest słony, ale dodaję
pieprz mielony
gałkę muszkatołową
2-3 ząbki czosnku posiekane lub przepuszczone przez praskę.
Po zgęstnieniu sos trzeba zdjąć z kuchenki.
I teraz uwaga: połączenie gorącego, bo ugotowanego przed
chwilą makaronu, brokułów, szynki i sosu, da nam potrawę na gorąco. Mieszam
składniki. Staram się, żeby makaron nie pływał w sosie, ale był nim oblepiony.
Połączenie zimnego makaronu, brokułów, szynki i sosu da
nam całkiem sycącą sałatkę. Mieszam tylko zimny sos dość dokładnie, bo po
wystygnięciu potrafi zgęstnieć. A dalej postępuję tak samo.
poproszę o przepis na makaron z boczkiem w sosie pomidorowym!
OdpowiedzUsuńZapraszam do zakładki "Pomidory", a następnie "Szybki sos pomidorowy". Usmaż pokrojony boczek na patelni, pokrój go jak chcesz, nie przejmuj się tym zbytnio. Dodaj do sosu pomidorowego. I już:-)
UsuńSmacznego!