poniedziałek, 21 stycznia 2019

Kalafior pieczony

(Pieczony kalafior robi się sam. Spróbowałem. Zwariowałem! Już nigdy nie ugotuję kalafiora! )

Ustawiam piekarnik na 200 stopni. 

1 duży kalafior

myję pod bieżącą wodą, odrywam liście i wycinam twardy środek, ale staram się nie naruszyć "struktury" kalafiora. Warzywko dokładnie smaruję olejem, wymieszanym z 

2-3 ząbkami czosnku 

przeciśniętymi przez praskę... jeszcze lepsze będzie masło! Masełkiem dokładnie nacieram całego kalafiora.

Kalafiora MOCNO (mocno!) przyprawiam 

solą lub przyprawą typu 

"vegeta", i pierzem

Przyprawionego kalafiora dokładnie obwijam w folię aluminiową. Piękę 1,5 h. Wyjmuję z piekarnika, który następnie nagrzewam do 220 stopni. Kalafiora odwijam z foli, jeszcze raz smaruję olejem lub masłem (sic!) i doprawiam: 

wędzoną paprykę w proszku, ale myślę, że 

przyprawa do kurczaka "gyros" 

może być równie dobra. Odkrytego kalafiora piękę przez 30 min. w temp. 220 stopni. UWAGA!!!! Kalafiorek będzie, "al dente" - nie będzie zupełnie miękki.
Idealny na gorąco a nawet na zimno, jako dodatek do dania głównego lub samodzielne danie na kolację.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz