środa, 26 grudnia 2018

Chleb z ziarnami mieszany łyżką.

(Chleb mieszany łyżką z octem, to prosty w wykonaniu i pyszny chleb, który długo zachowuje świeżość. Masz dość gąbczastego pieczywa z supermarketu, które już po kilku godzinach nie nadaje się do jedzenia? Wymieszaj podane składniki łyżką i ciesz się własnym chlebem! Z przepisu wychodzą 2 bochenki .)

W dużej misce umieszczam suche składniki:

1 kg zwykłej mąki pszennej

1 szkl. płatków owsianych

1 szkl. otrąb pszennych

1/2 szkl. słonecznika (i/lub nasion siemienia lnianego)

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru

Dodaję:

10 dkg świeżych drożdży

Dolewam:

3/4 l ciepłej wody, wymieszanej z

2 łyżkami octu (ocet można pominąć, ale dzięki niemu chleb będzie smakował jak pieczywo na zakwasie)

Wszystkie składniki mieszam dokładnie łyżką do połączenia. Odstawiam na 20 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie, jeszcze raz mieszam ciasto łyżką i przekładam do 2 keksówek, natłuszczonych smalcem i wysypanych tartą bułką. Ponownie zostawiam do wyrośnięcia na 20 min. Bochenki smaruję wodą, posypuję słonecznikiem, płatkami owsianymi i ostrym nożem lekko przecinam wierzch w 3-4 miejscach .

Piekę 55 min. w temp. 230 stopni na środkowej półce, grzanie góra-dół. Po upieczeniu zostawiam chleb na 5-10 min. w wyłączonym piekarniku, wyjmuję z piekarnika, wyjmuję z keksówek i studzę na kratce. Pieczywo można kroić, gdy jest całkowicie wystudzone.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz