czwartek, 5 października 2017

Shakshuka (Szakszuka)

(Jedno z najbardziej popularnych dań z jajek w Izraelu. Shakshuka oznacza " bałagan". Świetne danie na śniadanie w weekend.)

Na jedną osobę przeznaczam

1 duże jajo

Sos:

1 cebula (pokrojona w kostkę) 1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
4-5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę (nie namawiam do ilości, proszę zastosować ilość czosnku wg własnych preferencji lub go pominąć)
olej (chlust taki na patelnię)

sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

W zależności od preferencji dodaję

1-2 czerwone papryczki chilli (pokrojone w kostkę)

Zaczynam od przesmażenia cebuli na oleju. Składniki wrzucam na patelnię, doprowadzan do wrzenia i duszę  na małym ogniu ok. 30 min., albo do zgęstnienia sosu. Następnie, robię łyżką "zagłębienia" w sosie i wbijam w nie po 1 jajku. Całość duszę do momentu, aż białko jajka się zetnie. Danie posypuję

posiekaną natką pietruszki lub innymi ulubionymi ziołami.

W wersji "na lenia" podaję na stół patelnię, w której ten "bałagan" się dusił. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz